Pages

Meniu

joi, 28 august 2014

Frâna de motor




De ce s-a încetinit motorul (adică de ce am ajuns în recesiune tehnică, după două trimestre de cădere economică)? Multi analiști au concis, pe baza cifrelor, că nerealizările din sectorul investițiilor publice de stat, dar și private, au condus la scăderea economică. Premierul recunoaște nerealizările, dar are și o explicație: DNA e de vină (e ca și cum ar zice Băsescu, nu?). Dar vom recupera și vom cheltui imediat pe cât ne permite deficitul bugetar convenit,  anunță tot premierul, în ciuda fricii de DNA a funcționarilor de care s-a făcut referire.
De fapt, s-au tăiat bani din investiții (că acolo nu plânge nimeni) pentru încadrarea în deficitul electoral și s-a creat astfel un spațiu fiscal pentru măsuri electorale imediate: "electorata", amnistia fiscală, reducerea CAS și ce mai urmează. Nu pentru investiții, că nu aduce voturi imediate, doar ceva locuri de muncă, dar acelea în sectorul privat (neatractiv spațiu electoral pentru un guvern socialist).

Despre unele am mai vorbit. Am afirmat că "electorata" e o păcăleală, că reducerea CAS a fost demult anulată de celelalte măsuri de suprataxare: acciza suplimentară pe combustibil, taxa pe stâlp și creșterea salariului minim.
Și totuși "electorata" nici nu e necesară, realitatea arată o scădere drastică în 2014 a restanțelor la creditele bancare.


Prin urmare, guvernul ar trebuia mai degrabă să se "laude" că romanii o duc mai bine și nu au nevoie de mărinimia guvernului (care mai mult îi încurcă). Dar ce utilitate publică ar avea un guvern socialist dacă oamenii nu au nevoie de el, de măsurile lui sociale? Neîntâmplător, întro țară în care bunăstarea crește, electoratul înclină spre dreapta, iar cetățenii acesteia se simt tot mai puțin dependenți de stat.

Rezultă de aici oare că economia o duce mai bine și că beneficiile creșterii economice ajung și la cetățeni? Nici vorbă! Întro economie de piață, capitalistă, concurențială, un indicator important e natalitatea firmelor, adică numărul înmatriculărilor de noi companii. Ori acest număr a înregistrat o scădere de 24% în 2014 față de perioada similară din 2013.


Ca o țară de tranziție (lunga de 25 de ani!) la un capitalism funcțional, ar fi trebuit să avem o natalitate a firmelor mai mare decât a altor țări îmbătrânite de atâta amar de capitalism, dar suntem sub media Uniunii Europene la acest indicator definitoriu pentru dinamismul economic.

Economia merge cu frână de motor sau oare merge în marșarier? Indiferent de nuanțe, realitatea azi nu ne zâmbește și mai ales, viitorul apropriat pare a fi tot mai incert.

0 comentarii: