Pages

Meniu

vineri, 22 august 2014

Optimismul și realitatea





Optimismul uman e o caracteristică esențială și deseori un lucru pozitiv. Optimismul îi dă omului imbolduri și energii suplimentare în viața de zi cu zi și în atingerea unor obiective specifice. Optimismul are și nu are legătură cu realitatea. Realitatea nu e accesibilă ca înțeles profund fiecăruia, căci pentru a cunoaște și a înțelege realitatea de azi trebuie să te raportezi la anumiți indicatori cât mai corecți, o raportare cât mai obiectivă cu putință. Dar oamenii de regulă sunt superficiali, iau din realitate doar stratul care le convine sau cel care le iese mai ușor în evidență. Optimismul se cultivă, are și radăcini care țin de educație, de istorie, etc. De multe ori, din păcate, realitatea e depășită de aparențe, deseori întreținute și manipulate propagandistic.

Un studiu interesant al The Nielsen Company relevă că optismul românilor a crescut în trimestrul II 2014 (vezi aici).
Un alt studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, relevă același optimism în creștere: 30% din subiecți cred că anul viitor o vor duce mai bine. Asta, deși paradoxal, 33% declară că duc mai rău decât anul trecut și doar 18% declară că o duc mai bine. Cum raportul e aproximativ 2 la 1, asta înseamnă că, în ultimul an, pentru un român care o duce mai bine, alți doi români o duce mai rău! Să fie asta un efect al taxelor noi și/sau mărite, al reașezării pe categorii sociale al taxelor și impozitelor?



Un procent foarte mic de 8% se declară mulțumiți (vezi aici).

Deși românii o duc mai rău față de anul trecut (după cum declară în acest studiu și după cum am arătat în articolul “Plus sau minus” referitor la scăderea veniturilor gospodăriilor), totuși oamenii se declară în mare parte “oarecum mulțumiți” și chiar optimiști față de viitorul apropriat (anul 2015).
E și asta o victorie a propagandei guvernamentale de a mulțumi oamenii chiar și când le umblă în pungă (la venituri). E o victorie să le creezi (în continuare) un nivel mare de așteptări, ceea ce relevă că oamenii sunt avizi de vești bune, de promisiuni, s-au săturat de știri negative (despre economia în criză).

Dar, optimismul nu se poate substitui realității și cum am arătat în alte articole, anul viitor va fi mai rău. Câteva argumente pentru pesimismul meu:
- toate măsurile electorale din anul acesta se plătesc (ca de fiecare dată) în anul următor;
- economia a intrat deja în recesiune (fie tehnică, după unii, economică fără tăgadă pentru alții), iar cum românilor nu le-a fost mai bine după creșterea record de PIB din 2013, nu are cum sa le fie mai bine urmare a unui an 2014 mai slab economic;
- economia românească e vulnerabilă (mai ceva decât în 2008, susțin unii analiști);
- suprataxarea accentuată a firmelor frânează dezvoltarea.

Timpul, ca întotdeauna are răspuns la aproape toate întrebările. Firește, subiectivismul va rămâne un element esențial. Apreciere obiectivă 100% nu poate exista, chiar și dacă apelezi la cifre, căci cifrele, deși reci, sunt multe și pot prezenta multiple fațete ale adevărului. Și chiar și atunci, oamenii au proprii senzori de percepere a realității curente, precum și standarde diferite.


0 comentarii: