Pages

Meniu

joi, 14 august 2014

Recesiune





Recesiunea (tehnică) se întoarce în România. Iar. Din punctul meu de vedere era de așteptat. De fapt, mirarea de până acum era că acest guvern reușește de 2 ani de zile să aibă creștere economică (sau de PIB) în ciuda acțiunilor care sabotează performanța economică: tăieri de investiții, taxe noi sau mărite aplicate în special mediului privat (acciza pe carburanți, taxa pe stâlp, salariul minim, etc.), în ciuda faptului că nivelul cheltuielilor publice rămâne ridicat (bunuri, servicii, etc). Analiza Băncii Transilvania publicată de Hotnews susține afirmațiile mele (aici).
Datele:

Până acum, poate că guvernanții au primit ajutor divin (în agricultură), ajutor de la firmele private care se încăpățânează să facă export, ajutor de la banii europeni (cică atrași de guvernarea anterioară) sau pur și simplu au operat cu diverse artificii tehnice spre a raporta un PIB mai mare.
Uitați aici cum arată recesiunea:
Tot în acel articol, se explică că succesul anterior nu a fost unul sustenabil, a fost unul volatil bazat pe mulți factori conjuncturali.

Grav e faptul că aceste date ale recesiunii tehnice au fost ascunse de INS și ne-a iluminat EUROSTAT-ul!  Uitați cum arată datele aici.

Dincolo de disputa politică, semnalele sunt chiar îngrijorătoare. Le putem neglija, le putem amplifica sau putem face haz de ele (sau de actorii comediei politice precum aici).

Până la urmă disputa pe cifrele PIB-ului devine ridicolă, mai ales că PIB mai mare nu este egal venituri mai mari pentru cetățeni (așa cum am arătat întrun articol anterior).

Semne tulburi pentru viitorul apropiat: ne împrumutăm masiv pe piaţa internă (foame mare de lei), contextul economic european e dificil. Mai mult, analistul Florin Câtu consideră economia României (la datele din toamna lui 2013!) mult mai vulnerabilă decât în anul 2008, iar explicaţia e simplă, plauzibilă şi corectă: marea majoritate a investiţiilor străine în România sunt de portofoliu, deci sunt fluide şi la primul şoc pot şi vor pleca spre alte zări.


 
Semne mondiale nefaste vede şi unul dintre cei care a profeţit criza din anul 2008.

Întro economie vulnerabilă, fără fundamente solide, fără o direcţie clară, ieri erai tigrul Europei, azi eşti lanterna roşie.


0 comentarii: