Pages

Meniu

marți, 19 august 2014

Nori negri





Recesiunea (două trimestre de scădere a PIB-ului) nu e încă un lucru grav. Nu e încetinire de viteză, e mers în marșarier, înapoi deci. Mașina economică, așa fără direcție clară, fără motoare de creștere evidente, fără piloți profesioniști, va merge înainte, cel mai probabil.
Dar semnalul e clar, urmează, cel mai probabil, stagnarea.
Și următoarea raportare de PIB pe T3 2014 va consemna o creștere față de T2 2014 dar și o scădere față de T3 2013. Politicienii vor citi aceste date desigur diferit, cu diferite dioptrii.
Demonstrația a ceea ce se va întâmpla în T3 2014 o face analistul Sorin Pâslaru în zf.ro (detalii aici).


Comparația cu 2008 e elocventă, sper totuși să nu avem aceeași continuare (o nouă ranforsare a crizei economice globale nu e exclusă, dar dincolo de context mondial/european noi trebuie să fim precauți, prudenți și să corectăm cauzele spre a îndrepta efectele).

Cum am mai scris anterior, modelul economic (și cel) al ultimilor 2 ani e greșit.
La aceeași concluzie ajunge și analistul Sorin Pâslaru în zf.ro:
"De unde creştere economică cu deficit bugetar de 0,5% din PIB, inflaţie de 0,9%, deficit de cont curent sub 1% din PIB? Adică statul nu cheltuie, investitorii străini nu finanţează economia, ci, dimpotrivă, a venit timpul plăţii datoriilor externe, expunerea băncilor străine scade brutal, preţurile la bunuri şi servicii stagnează pentru că cererea este în declin şi firmele nu au deloc impulsul de a investi. Atunci, de unde creştere? Chiar există vreo maşină să meargă fără benzină?"

Recesiunea poate fi sau nu un fenomen minor, trecător (guvernul ne asigură că suntem în grafic la creșterea economică, că nici nu e recesiune economică, doar tehnică). Dar iată ce spunea o voce reputată, consilierul BNR, dl. Adrian Vasilescu, la precedenta recesiune:

"Poate fi criză fară recesiune. De fapt, criza fără recesiune, mai repede se întâmplă. Recesiune fără criză, totuşi, mai rar, pentru că se întamplă ceva care duce ţara în două trimestre de creştere negativă. Am avut o creştere negativă în trimestrul IV din anul trecut, 0,2% şi ne aşteptăm la o creştere negativă în trimestrul I, sau cel mult creştere zero.(declarația aici)

Tot dl. Vasilescu ne spunea în aceea perioadă (2012) că:
"Primii care vor simți ieșirea din recesiune vor fi cei care fură și cei care produc" (vezi aici)

Interesante declarații de atunci, nu? Adică, oricum am da-o suntem în criză. Și din criză vor ieși primii cei care produc și plătesc taxe la buget, bani numai buni să poată alții să fure mai mult (să iasă și ei din criza lor). 
Nimic nou sub soare, istoria se repetă ciclic, uneori și mai des și părem condamnați să repetăm erorile trecute, fără să învățăm nimic din ele.

0 comentarii: