Pages

Meniu

duminică, 5 martie 2017

Anvelopa și ciclul economic




Dublarea salariilor (nu toate, desigur) a declanșat un val de bucurie pe de o parte, altul de stupefacție, neîncredere pe alta parte. Primii nu-și pun întrebări despre sursa și existența banilor, celorlalți nu le ies calculele. Și totuși, există un artificiu, despre care scriu din decembrie anul trecut. Un artificiu care face ca un SF să fie posibil, aplicabil.
Creșterea anvelopei salariale cu 56%, în etape, prin noua lege a salarizării unitare, este prevazută în programul de guvernare și exista o schemă prin care este posibilă. Adică prin încadrarea în deficitul bugetar de 3%. De unde bani? În buget va rămâne spațiu fiscal după ce investițiile publice (naționale și locale) sunt scoase în afara bugetului prin artificiile numite fonduri suverane și credite de angajament. Prin urmare, DA, pot creste spectaculos salariile, cu costul îndatorării rapide, masive a României. Oficial România se va împrumuta pentru investiții publice, nu? În afara bugetului de stat, căci nu ne lasă Europa să ne dezvoltam atât cât dorim, nu?
România merge cu viteză maximă, peste potențial, dar ciclul economic se va întoarce împotriva ei, curând. „Indicatorul de anticipații al indicelui CFA Romania, care are un orizont de un an, a atins maximul la finalul anului 2015, ceea ce este consistent cu ideea că vârful ciclului economic a fost atins în anul 2016”, a declarat Adrian Codîrlașu, președintele Asociației CFA România.
Sigur, la fel ca în anul 2008, vom consideră că o criză nu poate atinge România. Cu cât accentuăm creșterea economică, cu atât prăbușirea, aterizarea va fi mai brutală, căci ne lipsim de mijloace de apărare împotriva perioadelor de recesiune viitoare.

Economia internă a evoluat, „în ultimele trimestre, la un ritm peste potențial, conform estimărilor econometrice (v. graficul din stânga). Nu în ultimul rând, analiza dinamicii indicatorilor avansați (graficul din dreapta) exprimă premise de decelerare pentru economia României în trimestrele următoare, mai ales în absența unor șocuri economice pozitive, îndeosebi din plan intern, date fiind semnalele de maturitate pentru ciclul economic global post-criză. Cu alte cuvinte, vârful ciclului economic post-criză pare să fi fost depășit pe plan intern”, potrivit unei analize a lui Andrei Rădulescu, senior economistul Băncii Transilvania.
Pe moment, guvernul are o problemă cu încasările și recurge la artificii care de care mai fanteziste sau ciudate, pentru a nu trece bugetul pe deficit încă de acum, care ar duce la blocarea măririlor salariale promise de o nouă lege a salarizării unitare.
Iată ce a descoperit senatorul Florin Cîțu: „În opinia mea, dacă ministerul de finanțe ar fi fost corect nu exista niciun dubiu că în luna februarie dispărea surplusul de 0,37% din PIB înregistrat în ianuarie și aveam prima lună cu deficit al execuției bugetare în 2017. Dacă ar fi fost corecți, execuția bugetară ar fi făcut imposibilă aplicarea legii salarizării unitare a lui Dragnea în 2017. Și acum bomba.
V-am tot spus că Dragnea și PSD sunt în stare de orice. Pentru a fi siguri, dar foarte siguri, că nu intră în deficit în februarie, PSD și Liviu Dragnea au modificat calendarul. Da, ați auzit bine! Acești oameni providențiali au hotărât că luna februarie și luna martie trebuie modificate.
Concret, ministerul de finanțe în execuția bugetară a lunii februarie a inclus și zilele de 1 și 2 martie. De ce? Pentru ca așa “vrea” mușchii lor. Așa au mai “ciupit” din veniturile lunii martie care sunt mai mari datorita creșterilor salariale. Dacă închideau execuția cum ar fi fost legal numai pe februarie n-ar fi avut surplus la venituri din majorările de salarii (așa cum am arătat mai sus). Așa ceva nu s-a mai făcut până acum. Astfel, ar trebui să ne așteptam ca pentru acea execuție bugetară care să le și placă, să se inventeze și a 13-a luna. Luna lui Dragnea”.
Tot secretul anvelopei salariale se învârte în jurul fondurilor suverane, căci guvernanții vor să cheltuie mult mai mult decât au și asta nu se poate face decât prin împrumuturi, iar pentru a evita limitarea de 3% PIB a deficitului, acest artificiu ascunde adevărul.
O echipă USR în frunte cu Cristian Ghinea a analizat proiectul fondurilor suverane și prin câteva întrebări cheie a ajuns la concluzie:
”este o idee bună? Ar fi bună doar dacă:

  • România ar avea excedent de resurse/bani
  • România ar avea companii de stat bine conduse și capitalizate
  • PSD și guvernele sale ar avea un trecut de interes real și performanțe în buna funcționare a companiilor de stat
  • PSD ar fi dispus să capitalizeze companiile prin listare internațională și respectarea regulilor bursiere
  • PSD ar fi dispus să investească în oameni cu experiență bancară, să îi plătească foarte bine, pentru a face din Fond un vehicul pe piețele externe
  • PSD ar folosi banii europeni gratis și ar fi capabil să realizeze proiecte de infrastructură și ar scoate aceste obiective dintre obiectivele Fondului, deci ar fi dispus să renunțe la promisiunile populiste

Răspunsul este NU la toate aceste puncte. Deci, nu este o idee bună”.

http://cursdeguvernare.ro/romania-si-varful-ciclului-economic-politici-grele-pentru-o-recesiune-usoara.html
http://www.aktual24.ro/dragnea-si-psd-sunt-in-stare-de-orice-planurile-psd-se-naruie-guvernul-a-modificat-calendarul-pentru-a-ascunde-deficitul-bugetar/
http://www.cristianghinea.ro/blog/fondul-suveran-al-psd-un-proiect-nascut-falimentar/

0 comentarii: