Pages

Meniu

luni, 20 martie 2017

Deficit controversat




Bugetul României nu se pupă la cifra deficitului bugetar cu calculele FMI sau UE. Iese o diferență de 0,7% PIB.
"Dacă s-ar adopta toate măsurile înainte de alegeri - dacă aceste măsuri vor fi implementate, pe lângă legea salarizării unitare mă refer la măsuri incluse în programul de guvernare care se referă la reducerea cotelor de contribuţii asigurărilor sociale, la introducerea unui impozit pe veniturile persoanelor fizice diferenţiat, pe o reducere a cotei de TVA, dividendele întreprinderilor de stat şi TVA zero pentru imobiliare - dacă toate aceste măsuri sunt implementate, conform calculelor noastre, impactul în perioada 2017 -2020 ar fi un cost suplimentar de 5,5% din PIB", a spus șeful misiunii FMI pentru România.
http://www.capital.ro/fmi-masurile-guvernului-cost-suplimentar-de-55-din-pib.html

Până la implementarea altor măsuri anunțate, deja apar alte probleme: s-au terminat banii pentru cofinanțarea proiectelor europene (și anul acesta guvernul și-a propus să atragă de cinci ori mai mulți bani europeni). Guvernul inventiv a găsit o soluție care, pe lângă rezolvarea problemei, să nu ducă la creșterea deficitului, unul și așa foarte greu de respectat (până și ministrul de finanțe admite că guvernul ar putea opera tăieri pentru a nu depăși pragul de 3% PIB, depășire care ar conduce la procedură de infringement).
"Comunicatul de luni indică modul în care Finanțele are banii necesari să rezolve această problemă: credite de la bănci.
Soluția Finanțelor ar ajuta, însă, la menținerea în ținta de deficit: în vreme ce creditele se contabilizează la datoria publică, cofinanțarea guvernamentală ar duce la creșterea deficitului"
http://cursdeguvernare.ro/simplu-alb-sec-guvernul-trimite-autoritatile-locale-la-banci-sa-se-imprumute-pentru-atragerea-fondurilor-europene-liber-la-depasit-limita-legala-de-indatorare.html

Scriind despre nevoia de bani, analistul Moise Guran spune că: ”Din nefericire pentru noi toți, perpetuum mobile nu există, nici măcar în economie. Nu putem avea mai mulți bani pentru salarii, mărind salariile, asta e o vrăjeală de care economiștii încă mai râd” și avertizează asupra a ceea ce poate urma: ”Din nefericire, cineva are totuși fabrică de bani. Banca Națională! Pe care Jupuitu din zilele noastre a pus ochii…”
http://www.biziday.ro/2017/03/21/unde-s-banii-de-salarii-ba-moromete/

0 comentarii: