Pages

Meniu

miercuri, 22 martie 2017

Inventar





Conferința ”Falia dintre economia românească și România productivă: Politicile necesare să o închidem”, a realizat un inventar al politicilor economice lipsă.
Astfel, ”Discuțiile conferinței au configurat 8 mari probleme pentru care decidenții, mediul de afaceri și reprezentanții lui trebuie să găsească soluții. Și politici economice.
*Lanțurile de producție s-au rupt în sectoare întregi, companii producătoare au ajuns să importe până la 90% din materia primă. Pe care, până acum 15-20 de ani o găseau în țară.
*Nu există o rețea fiabilă de atașați comerciali ai României în marile piețe, iar exporturile sunt susținute cu eforturi sporadice și ineficiente din țară. Asta spre deosebire de țările care ne produc cel mai mare deficit comercial: Polonia, Ungaria, Cehia.
*Atitudinea statului față de companiile producătoare este, de cele mai multe ori, una ostilă: instituțiile de supraveghere încă mai văd în antreprenorii din producție prezumtivi infractori și forțează legile. La aceasta se adaugă birocrația centrală sau locală, sau, de cele mai multe ori, amândouă.
*Deși o bună parte din problemele care zădărnicesc eficiența afacerilor de producție se află la administrațiile locale, acestea, atunci când nu sunt ostile, sunt indiferente: înființarea de parcuri industriale ar fi o șansă ca problemele specifice producției (mult mai complexe decât cele ale retailului sau serviciilor) să fie rezolvate măcar în direcția taxelor, a accesului la utilități, la infrastructură minimală.
*Politicile economice nu prevăd absolut nicio măsură coerentă de sprijin pentru internaționalizarea activității producătorilor români.
*Nu există absolut nicio preocupare pentru protejarea zonelor strategice din economie. Dacă ar exista, cei angajați să facă politici ar observa că sunt ani în care industria chimică, de exemplu, ne produce 90% din deficitul comercial. Iar acest lucru se petrece într-o țară cu resurse.
*La acestea se adaugă cele două necesități ”basic” pe care un stat condus de administratori responsabili le pune la dispoziția mediului de afaceri: o educație orientată spre viitor, cu ramura de cercetare de la care se așteaptă valoarea adăugată. Deja forța de muncă a ajuns o problemă mai mare decât banii.
Și, firește, infrastructura.”

Unele din probleme sunt congruente sau complementare, în opinia mea, dar relevă modul haotic în care funcționează economia, faptul că statul deseori mai mult încurcă decât ajută. Nu se acordă atenție pentru piețele externe de comerț, pentru necesarul de materii prime către producători, pentru reducerea deficitelor comerciale, pentru asigurarea necesarului de infrastructură și și a forței de muncă calificată în domenii cu valoare adăugată mare.
Concluzia mea este că, dacă ar exista cu adevărat voință politica, viziune economica, atunci soluțiile nu s-ar lăsa mult așteptate, iar România s-ar putea dezvolta sustenabil, susținut, competitiv. Dar până atunci continuăm să ne mâncăm viitorul și să ne epuizăm prezentul.


http://cursdeguvernare.ro/conferinta-romania-productiva-si-8-din-marile-ei-probleme.html

0 comentarii: