Pages

Meniu

joi, 30 martie 2017

Titanic Vals






România pare a fi pe Titanic, în faza în care veselia are aproape în toi. Dar, oare în larg oceanului se ascund sau nu pericole? Dincolo de pericole, posibile sau mai puțin posibile, cât de realiste și prudente sunt politicile noastre economice?

O nouă Criză globală, alta la rând, mai intensă, e prevăzută de un guru al instrumentelor financiare. Și, în plus, același personaj controversat oferă un avertisment asupra a noi metode prin care fondurile suverane pot fi manipulate distructiv. 

http://romanialibera.ro/opinii/interviuri/%E2%80%9Ebrokerul-fugar%E2%80%9C-cristian-sima-desfiinteaza-fondul-suveran--%E2%80%9Epeste-sase-luni--guvernul-nu-va-avea-bani-nici-sa-plateasca-salariile-la-parlament%E2%80%9C-444987

Chestionat despre fondurile suverane gândite de guvernanți, vestitul broker Cristian Sima spune: ”Părerea mea: nu vor face nimic. Peste şase luni, nu vor mai avea bani nici să-şi plătească propriile salarii la Parlament. Dacă vine o criză puternică, mai ales din Asia, falimente bancare în China, cu o prăbuşire a burselor în America... Toate bursele sunt la maximele din toate timpurile. Din 2009 până acum, au crescut şi 300% pe anumiţi indici bursieri, este enorm. Şi-au lins rănile după subprime, au ascuns, au luat bani de la stat, mă rog, s-au refăcut. Toată euforia se termină. Nu ştiu dacă anul acesta sau anul viitor. În 2007 am spus: va veni o criză criminală. A venit după un an. S-ar putea să vină acum după doi”.
Criza ar putea veni de la Black Rock (cel mai mare fond de investiții din lume), care a strâns ETF-uri de trei trilioane dollari! ETF-urile sunt instrumente derivate care pariază pe creșterea unor pachete de acțiuni. Domnul Sima sugestionează că Black Rock deja a contactat oficiali români pentru a coopta acțiunile fondurilor suverane românești în portofoliul lor.

Între timp, guvernul are probleme cu datele financiare curente, necesare pentru a lansa salarizarea unitară în acord cu promisiunile hiper-optimiste.
Pentru aceasta, guvernul încearcă să scoată bani de la companiile de stat, 90% din profitul curent plus rezervele anilor precedenți.
http://cursdeguvernare.ro/venituri-la-buget-guvernul-ia-dividende-si-din-castigurile-firmelor-de-stat-nerepartizate-in-anii-trecuti.html
Veniturile din privatizare, atâtea câte au rămas neutilizate, sunt directionate spre cofinanțarea proiectelor europene; în aceste moduri nu e influențat deficitul bugetar estimat nerealist.
http://cursdeguvernare.ro/guvernul-pune-veniturile-din-privatizare-la-dispozitia-creditarii-primariilor-pentru-cofinantarea-proiectelor-europene.html

În teorie, rezervele primelor 5 companii de stat ar acoperi ”gaura” bugetară, dar doar în teorie, căci statul nu are 100% acțiuni la acele societăți și nu toate rezervele sunt bani cash. În plus, aceste acțiuni lasă fără capital de pornire fondurile suverane gândite de guvernanți.
https://www.newmoney.ro/care-este-solutia-de-tip-hocus-pocus-prin-care-guvernul-vrea-sa-acopere-gaura-din-buget/

Analistul Stelian Muscalu tulbură liniștea guvernului cu observațiile sale:
”1.Industria crește… fără să spună cum, pe ce structură: ştim foarte bine că în a doua parte a anului trecut am asistat la o epuizare a stocurilor. Nu asistăm cumva la o refacere a acestora? Nu avem de fapt o creştere a stocurilor? 2.Cresc exporturile – datele arată că avem creşteri pe materii prime care sunt extrem de ieftine în perioada asta și fără valoare adaugată mare. Adică exportăm grâu și importăm pâine congelată. Ceea ce nu este neapărat un motiv de laudă 3.A crescut nr locurilor de muncă cu 44k – la o economie cu aproape 5 mil de locuri, procentul e infim. Fără să pună la socoteală locurile de muncă dispărute din cauza contextului economic nefavorabil”.
http://www.stelianmuscalu.ro/cu-viteza-spre-dezastru-final/

0 comentarii: