Pages

Meniu

vineri, 6 noiembrie 2015

Pilotaj extrem




Un guvern a plecat și când va veni un altul vom afla efectele rămase în urma sa. Guvernarea aproape la limită precum a unui șofer teribilist a fost apreciată de unii și criticată de alții. Unii s-au mulțumit cu rezultatele de azi, alții (mult mai puțini) s-au întrebat cu ce preș și cu ce pericole. Și dacă încă mașina nu a ajuns în șanț e pentru că și norocul, conjunctura ne-a surâs. Și totuși, mașina are pasageri, e un ditamai autobuzul, iar pilotul acestuia ar trebui să fie responsabil pentru toți pasagerii lui.
Comisia Europeană și Consiliul Fiscal apreciază că deficitul structural (MTO) va ajunge la 4%PIB în 2017 când stabilitatea datoriei publice este asigurată la maxim 2%PIB.
Și analiza nu cuprinde ultimele măsuri luate după 22 octombrie 2015. Viitorul economic sună sumbru, iar toate aceste măsuri nu au scăpat guvernul de furia populară și nici nu conferă partidului de guvernământ victoria în alegerile de anul viitor.
Ionuț Dumitru recomandă prudență guvernului viitor și afirmă că “În perioade de creştere, o poziţionare puternic prociclică nu este recomandată. Creşterea deficitului în vreme de expansiune duce la o deteriorare a finanţelor publice care ne vulnerabilizează foarte tare pentru perioadele viitoare de recesiune“.
Analistul financiar Aurelian Dochia afirmă un lucru similar: “Se pare că decidenţii politici au hotărât că merită să îşi asume acest nivel al deficitului astfel încât să poată să afişeze anul viitor, an electoral, o creştere economică de 4% din PIB: Călcăm strâmb ca să avem această creştere economică. Guvernul Ponta nu va mai fi cel care răspunde de consecinţe“.
Din analizele realizate de Banca Naţională reiese că pragul critic al datoriei publice variază, în cazul României, între 40 şi 45 la sută din PIB. Depăşirea acestui prag creşte probabilitatea de recesiune la peste 50%. Cum nu am construit autostrăzi, școli sau spitale, nici nu vom putea spune că a meritat!

http://cursdeguvernare.ro/comisia-romania-se-indreapta-spre-deficit-structural-de-4-ionut-dumitru-ramanem-fara-munitie-in-vremuri-grele.html

PS. Pilotajul extrem continuă în Parlament. Și explozia bugetului nu mai are răbdare până în 2017, ci chiar anul viitor. Romania a depășit de mult timp anvelopa salarială deși există o lege 182/2014 care limitează anvelopa la 6,8% PIB pentru 2015 și 6,6% PIB pentru 2016. La jumătatea anului 2015 România atinsese deja 3.6 PIB, deci anul îl încheiem pe la 7.,3-7,4 lejer. Iar anul viitor ne ducem spre 8,0% PIB. Ne încălcăm propria lege, dar ce contează! Azi bairam, mâine înmormântare, asta e deviza politicianului iresponsabil! Nimic nou sub soarele patriei, filmul nefericit rulează iar! Cu alți actori, un remake nedorit. Iar deficitul va ajunge la 4% PIB, un deficit fără investițiile publice mereu amânate în ultimii ani, dar imperios necesare.
Vrem să trăim mai bine în 2016, dar o facem pe spatele viitorului, crede și argumentează analistul Marin Pană.
Avem excedent a trâmbițat guvernul și cheltuim repede banii pe măsuri electorale deși nu există studiu de impact, deși excedentul conjunctural nu se poate reproduce și anii următori, dar mai ales tocăm banii pentru a agață de gâtul guvernului tehnocrat ce se prefigurează un bolovan imens, aproape insurmontabil. Și după cum se vede clar în grafic, nu din încasări provine excedentul ci din nerealizarea cheltuielilor, adică a investițiilor. Și de ce ar fi fost ele realizate? După guvernul demisionar să avem autostrăzi, școli și spitale nu e o urgență, pot să mai aștepte mulți, mulți ani.
http://cursdeguvernare.ro/psd-pune-un-supliment-de-12-deficit-in-bagajul-guvernului-ciolos-sansa-guvernului-demisionar-este-ca-nu-trebuie-sa-faca-bugetul.html
http://cursdeguvernare.ro/cristian-grosu-teoria-celor-200-000-noul-guvern-si-provocarea-lui-neobisnuita.html
http://cursdeguvernare.ro/desteapta-te-romane-pura-aritmetica-cum-traim-mai-bine-in-2016-decat-in-2015-pe-banii-din-2017-incolo.html
http://cursdeguvernare.ro/deficientele-cronice-ale-bugetului-ce-si-a-propus-si-ce-a-realizat-in-realitate-guvernul-in-primele-noua-luni-din-2015.html

0 comentarii: