Pages

Meniu

marți, 17 noiembrie 2015

Bilanț și proiect




Bilanțul unei guvernări și proiectul alteia, fie ea și de timp limitat (un an de zile).

Plusuri și minusuri ale guvernării Ponta.
Plusuri:
- creșterea economică (pe un plus de optimist economic, exacerbat spre nesustenabilitate)
- creșterea absorbției fondurilor europene (cârcotașii spun că pe proiecte semnate de precedenții guvernanți, alții zic că pe proiecte copy-paste, o modă evidentă a guvernării acesteia)
- creșterea nivelului de trai
- creșterea pe final de mandat a gradului de încasare a taxelor
- reducerea taxelor pe consum și contribuții sociale (ultimul an)
Minusuri:
- creșterea datoriei publice
- prăbușirea investițiilor publice
- creșterea taxelor (acciza suplimentară, taxa pe infrastructură, etc.)
Guvernarea a debutat cu creșterea deficitului bugetar, pe cheltuirea în scopuri sociale a unei părți din buffer și a împrumuturilor (cca 11 miliarde euro). Apoi a adăugat taxe noi pentru infrastructură (acciza suplimentară, taxa pe infrastructură, etc.) dar a abandonat planurile din mers și a redus drastic fondurile alocate infrastructurii atât de necesare (autostrăzi, școli, spitale). Și uite așa s-a creat excedent care a permis reduceri de taxe pe consum (TVA). Și totuși, cifrele frumoase ascund pericole majore, mai ales începând cu 2017, despre am mai scris și demonstrat. Numai că Ponta ca și Tăriceanu au plecat de guvernare înainte e a-i atinge efectele măsurilor luate. Doar că nota de plată va veni negreșit, un alt guvern o va deconta politic, iar noi cetățenii o vom deconta economic.


Un nou guvern, unul de tehnocrați își începe mandatul. Acesta a apărut din dorința străzii, dar nu e ușor să ai un guvern funcțional cu încropeală de oameni și program și fără susținere certă în parlament.
Programul e o însăilare de principii, dorințe, unele ce nu pot fi puse în practică de un guvern care va trebui să-și negocieze politic fiecare vot din parlament, cu compromisurile de rigoare. Și guvernul dacă vrea să-și manifeste opțiunile sale, eventual pe ale străzii, acestea vor intra în contradicție cu opțiunile partidelor și ale grupurilor de interese afiliate acestora.
Sunt multe observații de formulat. De exemplu, capitolul dezvoltare și investiții e interzis de starea bugetului, căci banii trebuie drămuiți bine ca să facă față tuturor cheltuielilor deja antamate. Se vorbește de reindustrializare și de dezvoltarea agriculturii, dar piețele s-au pierdut și nu există capital pentru a reveni pe piață, plus că multe întreprinderi nu mai aveau oricum viitor.

Oricum ar fi, cert este că acest guvern merge pe sârmă, iar dacă va bate vântul sau cineva (politic) va zgâlțâi sârma, atunci parcursul limitat din start se va sfârși brusc. 

https://logec.ro/despre-programul-de-guvernare-numai-de-bine/
http://www.biziday.ro/2015/11/16/regretam-dar-nu-asa-arata-un-program-de-guvernare-tehnocrat/

0 comentarii: