Pages

Meniu

marți, 28 aprilie 2015

Bula din bici




După datele primului trimestru, guvernul înregistrează excedent.
http://cursdeguvernare.ro/bugetul-general-consolidat-inutil-excedentar-la-finele-primului-trimestru.html

https://logec.ro/efectul-anti-fraudei-executia-bugetara-creste-excedentul/

Guvernul stă pe un munte de bani, ne spune analistul economic Gheorghe Sofian.
http://www.analizeeconomice.ro/2015/04/guvernul-sta-pe-un-munte-de-bani-si-de.html

Cauza? Economistul Bogdan Glăvan explică excedentul prin creșterea veniturilor și scăderea în continuare a cheltuielilor. Veniturile colectate cresc și datorită acțiunilor anti-fraudă, pe când la cheltuieli se bănuiește ca și posibilă cauză: creșterea arieratelor.

 Pe lângă știrile bune legate de creșterea încasărilor, efecte ale acțiunilor ANAF, trebuie să spunem că au scăzut cheltuielile de capital de la 1,85 miliarde lei în trimestrul 1 2014 la 1,39 miliarde lei în trimestrul 1 2015 (25% mai puțin!). Și dacă vi s-a părut că drumuri și autostrăzi am construit prea puțin anul trecut, anul acesta vom construi încă și mai puțin.

Analistul economic Gheorghe Sofian afirmă că avem un guvern debalansat care pe de o parte colectează bani mai mulți ca niciodată, iar pe altă parte investește puțin spre deloc. Urmarea posibilă ar putea fi să avem pușculița plină și o casă care ne cade în cap. "Drama prostului cu bani în buzunar și cu pantalonii rupți în fund e pe cale să devină o realitate românească" e concluzia dură a aceluiași analist.

Bani necheltuiți de guvern pe investiții, deasemenea bani necheltuiți de administrațiile locale pe investiții și proiecte locale (cu 30% sunt mai mari încasările decât cheltuielile!).  Urmarea? România e condamnată la regres al dezvoltării căci guvernanții fug de realizarea investițiilor până trece valul DNA; e și această eschivă un mod de a recunoaște că actuala clasă politică nu poate realiza investiții fără corupție.Până una alta nu ducem o politică economică anticiclică ci mai degrabă prociclică. Ce ne vom face dacă o nouă  criză va apărea curând la orizont? Greciei îi ticăie ceasul tot mai insistent, declararea falimentului e tot mai mult posibilă, mai ales că guvernul grec refuză oferta de compromis a UE. Iar o țară care nu investește eficient, devine o țară neatractivă economic și vulnerabilă la contexte regionale defavorabile.

0 comentarii: