Pages

Meniu

marți, 14 aprilie 2015

Încurcate căile economice




Continuă ecourile reducerii TVA la alimente. Apar și previziuni a ceea ce-ar putea urma: un aflux de cumpărători la granițe, improbabil cred eu și oricum cu impact minor asupra vânzărilor și a ales asupra balanței comerciale (unde avem balanță negativă cu Ungaria și Polonia și nu cu țările occidentale).
Deasemenea, unii economiști consideră că era necesar o scădere de tva general, chiar și-n trepte și nu o discriminare pozitivă pentru alimente (dar electoral măsura țintește în electoratul de stânga).
Alți economiști consideră că era mai utilă mărirea veniturilor salariaților, firește nu prin indexare ci prin reducerea taxării muncii. O asemenea măsură spune Cristian Hostiuc, director Ziarul Financiar, ar crește masa salarială și ar readuce-o la anul de grație 2008.  Reducerea taxării muncii alături de măsurile deja luate de creștere a salariului minim ar revigora consumul și ar susține creșterea economică.
http://www.zf.ro/opinii/romania-degraba-nevoie-cresterea-salariilor-mici-mijlocii-reducerea-taxelor-munca-scaderea-tva-fie-alimente-ponta-rateaza-oportunitatea-acoperi-cea-mare-pierdere-economiei-romanesti-criza-14119646

Dimpotrivă, economistul Bogdan Glăvan susține că salariile sunt un efect, adică ele nu sunt un factor de producție ci recompensa unui factor de producție. Din acest motiv soluția nu mai e administrativă ci ține de piață, adică de creșterea ofertei de bunuri și servicii. Iar creșterea producției depinde esențial de capitalul investit, ori taxele sunt o grea povară pentru economie.
Scăderea masei salariale a survenit nu atât crizei și reducerii de salarii, ci mai ales taxelor care au majorat nivelul economiei subterane, iar evaziunea fiscală din muncă s-a dublat între anii 2008-2013. Creșterea salariului minim a avut același efect negativ asupra evaziunii fiscale.
https://logec.ro/economia-are-nevoie-de-cresterea-salariilor-nici-vorba/

Încurcate-s căile economice, nu? Dar buba majoră e sustenabilitatea oricărei măsuri, iar codul fiscal e dinamită curată (nucleară zic alții)! O nucleară te poate propulsa sus în sondaje, dar dacă racheta (bugetul) sfârșește în picaj? Nu-i nimic, n-ar fi prima oară când nota de plată o vor plăti politic alții, că noi cetățenii plătim oricum.

Incă o confirmare a dezvoltării "nesănătoase" din anii boom-ului imobiliar.
http://cursdeguvernare.ro/productivitatea-resurselor-romania-blocata-pe-ultimul-loc-in-ue.html

Analistul economic Marin Pană afirmă pe baza acestor date că: "Productivitatea resurselor a coborât abrupt în România între 2002 și 2008, perioadă de avânt economic neîntrerupt, ceea ce sugerează o dezvoltare cu accente extensive și nu una intensivă, cu mai multă grijă față de economii în tehnologiile folosite și utilizarea resurselor, precum și o valoare adăugată relativ mică a noilor produse față de cele deja aflate în producție."

0 comentarii: