Pages

Meniu

sâmbătă, 13 septembrie 2014

Semne




Rata de angajare T2 2014 față de T2 2013 arată -3,1% .
Încă o încetinire de viteză? Sau e chiar mers înapoi? Știrile economice adevărate se află de la EUROSTAT. Dacă vreți știri optimiste urmăriți INS sau ascultați guvernanții. Deci, cei mai tari din Europa, dar la negativ, la pierdere de locuri de muncă. Politica de taxe peste taxe și ioc investiții își arată efectele. Iar afluxul de pomeni electorale îl plătim,ca întotdeauna, prin taxe în anul ce vine.
Detalii: aici și aici

Trimestrul 3 2014 va consemna foarte probabil o scădere față de T3 2013, deci nu vom mai putea spune că am scăzut viteza (economiei) față de anul trecut (așa cum s-a afirmat pentru T2 2014). T3 2014 ar putea fi mai mare decât T2 2014, asta însemnând ieșirea din recesiune (tehnică, economică). Numai că semnele sunt surprinzătoare și este foarte posibil că acest guvern să reușească imposibilul: al treilea trimestru de cădere economică (cum nu se poate mai rău pentru campania electorală, deși opoziția nu știe să profite de această situație, iar electoratul este condus pe alte teme, care nu au legătură cu agenda sa).
După Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania (cel care a descoperit primul recesiunea pe care INS a ascuns-o de știința noastră), în luna iulie (prima a trimestrului 3) economia a continuat să pice, fapt ce poate, dacă nu se întoarce evoluția, să conducă la un nou trimestru negativ. Astfel: industria a scăzut cu 5,7%, iar comerțul cu amănuntul a scăzut cu 6,3%. Același analist estimează scăderea exporturilor în 2015 și creșterea importurilor în 2015.
Detalii: aici 

Semnele negre se înmulțesc. Numai că românii, în campanie electorală mai ales, nu vor să audă decât promisiuni optimiste, eventual să primească pe loc și un mic avans din acele promisiuni. Și, după cât au primit azi ceva (generic numit pomeni electorale), cu atât mai mult vor primi noi taxe în 2015 și implicit o scădere a nivelului de trai. Zâmbiți azi, mâine va fi mai rău! Și, cum se spune: "de moarte și de taxe nu poți scăpa" (deși e o chestiune morbidă, încă de anul trecut s-a propus și o taxă pe moarte; deci moartea, cu sau fără taxă, tot reprezintă un fapt ce, dincolo de tristețe, produce o gaură în bugetul urmașilor).

UPDATE
Recesiunea va continua, economia se afundă. Dar ce contează când mai păcălim niște votanți să pună ștampila. În final, pierdem cu toții, nota de plată vine anul viitor. S-ar putea, nu e prima oară, ca alții să deconteze erorile acestui an economic (așa e istoria uneori: jucăușă).
O spune și explică clar și realizatorul tv Moise Guran. Detalii: aici 

0 comentarii: