Pages

Meniu

miercuri, 15 februarie 2012

Recesiune - nimic nou




Europa intra incet, incet în recesiune. Poate fi și mai rău daca explodează problema tărăganată a Greciei. Italia lui SupermarioMonti (care l-a inlocuit pe Berlusconi) are -0,7% pe T4 2011, Germania și ea -0,2%, Belgia e oficial în recesiune. România a avut +1,9% in T4 (+2,5% în tot anul 2011).
Criza se adâncește în toată Europa. Nici României nu-i poate merge prea bine (exportăm în zona euro, avem pierderi datorate iernii, pot veni și inundații, agricultura va pierde și ea probabil).
E nevoie de rabdare și de o schimbare a strategiei fiscale. E nevoie să investim eficient în agricultură, energie și exploatarea resurselor. E nevoie să nu mai repetăm greșelile trecutului (privatizari de dragul Europei și al politicienilor). Am distrus destul. E vremea să mai și construim. Locuri de munca viabile, e timpul să producem pentru noi și pentru altii. Nu doar să fim piață de desfacere sau exportatori de forță de muncă instruită.
În ultimii ani s-a redus deficitul comercial. Nu e suficient, trebuie să avem excedent economic. Pentru asta trebuie să ne producem nouă mai întâi și să nu mai importăm atât de mult (ex. alimente); iar mai apoi să continuăm să exportăm produse cu valoare adăugată. Sunt sceptic că s-a inventat politicianul care să aiba viziune pe termen mediu si lung. Ar fi și singur, poate, căci mentalul colectiv nu e îndrumat spre lucruri cu fundament. Pentru că nici nu există liderul care să impuna respect, care să aibă însumate și autoritatea și competența și bunăcredința.
Drumul prin pustiu va fi lung. Celor optimisti le mai spun că n-am ajuns încă suficient de jos, că încă timpul mai are ceva răbdare.

0 comentarii: