Pages

Meniu

miercuri, 7 decembrie 2016

Mândru-i PIB-ul!




PIB, e o valoare estimată și mereu recalculată. Și totuși, e în centrul oricărei prognoze economice, e mai apoi miezul discuției asupra performanței economice.
Comisia Națională de Prognoză în 2007 estima pentru 2015 un PIB de 987 miliarde lei. În 2015 România a reușit un PIB de 710 miliarde de lei, recorectat apoi de 712,8 miliarde lei.
Anul 2016, cu o creștere estimată acum de 5,1% PIB, PIB va atinge cifra de 749 miliarde lei.
PSD prevede o creștere de PIB pentru 2017 de 5,5%, iar PIB 2017 îl estimează la 815 miliarde lei. Dar de la 749 miliarde la 815 miliarde ar trebui să fie o creștere de fix 8,8%! Sau ca anul 2016 să avem un PIB de 772,5 miliarde lei, deci guvernul ”zero” (Cioloș) ar trebui să performeze cu o creștere de 8,3% PIB!! Sau de fapt, diferența e dată de deflator (o măsură a schimbării prețurilor tuturor produselor noi, produse într-o anumită țară, produse finite și servicii, bazat pe un "coș al pieței" fix, un indicator oarecum mai relevat decat IPC - indicele prețurilor de consum sau inflația).
Amintesc că pentru 2017, toate prognozele sunt sub 4% creștere PIB. După mine, creșterea în 2017 va fi și mai mică din cauza a doi factori: 1. stimulul fiscal pe consum s-a topit și 2. efectul Trump (creșterea cursului dollarului cu implicațiile sale și politica izolaționistă a SUA).
PSD zice deficit bugetar de 2,7%, pe cifrele altor analiști ne îndreptăm spre 7% PIB.
PSD zice venituri totale de 31,1% PIB, o cifră mare față de cât realizăm acest an după relaxarea fiscală agresivă (una care ar trebui să continue în 2017 cu runda a 2-a: 1 pct. TVA, eliminarea supraaccizei și a taxei pe stâlp; se estimează o scădere pe 2017 a încasărilor bugetare spre 25% PIB).
Cheltuielile bugetare mai mari sunt în realitate cu 20 miliarde de lei decât cele prognozate de programul PSD.

Dar programele electorale sunt deseori alcătuite cu omisiuni, să nu spun cu dorințe îndepărtate de realitate. Astfel, la 2 zile după alegeri, președintele PSD dorește ca guvernul încă în funcție să amâne etapa a doua a relaxării fiscale prevăzute de Codul Fiscal din 2015. Astfel, câștigătorii alegerilor cu un program doldora de promisiuni de scăderi de taxe, creștere de venituri și chiar de investiții, dorește să nu fie eliminate supra-acciza, taxa de stâlp (introduse de guvernul Ponta) și să nu fie redus TVA cu încă 1%. Firește, calculele nu aveau cum ieși cu aceste reduceri de taxe; ele nu ies oricum, iar programul necesită corecții esențiale pentru a se încadra în rigorile deficitului bugetar. 
Scuzele pentru amânarea relaxării fiscale prevăzute de la 1 ianuarie 2017 nu se susțin arată Constantin Pescaru, redactorul ziare.com. Fraza aceasta: "Constatăm că, deși prețul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România prețul la pompă este cel mai mare din UE. Și aici vorbim de prețul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuție serioasă cu Consiliul Concurenței riscă să nu ducă la o reducere a prețului pentru consumatorul final" cuprinde 4 minciuni.
"Prețul petrolului la nivel mondial este la minime istorice" - Fals

"În România, prețul la pompă este cel mai mare din UE" - FALS


"Și aici vorbim de prețul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat" - FALS

"O reducere a accizei (...) riscă să nu ducă la o reducere a prețului pentru consumatorul final" - FALS
Calculele Comisiei Europene ne arată că, în cazul României, taxele reprezinta 58% din prețul benzinei și 55% din cel al motorinei.

Gheorghe Sofian arată că din marele program câștigător cu creșteri de salarii, reduceri de taxe și sprijinirea antreprenorului român, după dorința de renunțare la etapa a doua a relaxării fiscale, putem spune că a mai rămas doar creșterea de salarii, în primul rând salariul minim. Dar creștere salariului minim, paradoxal, va lovi tot în cei cu salarii minime, mulți vor fi concediați sau plătiți part-time la negru. Iar anul viitor, vom renunța în continuare la investiții publice și chiar vor crește taxele, cota unică prima vizată, crede același analist.

http://www.mediafax.ro/economic/pib-ul-romaniei-in-2015-mai-mare-cu-15-20-decat-estimarea-comisiei-de-prognoza-3395938
http://www.zf.ro/eveniment/ins-a-revizuit-cresterea-pib-pe-2015-de-la-3-7-la-3-8-15219872
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21456091-document-dragnea-prezentat-proiectul-buget-general-consolidat-psd-pentru-2017-salariul-minim-creste-1450-lei-salariul-mediu-3100-pib-estimat-815-mld-lei-deficit-bugetar-2-7.htm
http://www.capital.ro/ce-majorari-de-pensii-si-salarii-promite-viitorul-guvernul-psd.html
http://cursdeguvernare.ro/liviu-dragnea-declanseaza-fiscalitatea-reactiva-si-haotica-l-a-sunat-pe-dacian-ciolos-si-i-a-cerut-sa-blocheze-scaderea-tva-si-eliminarea-taxei-pe-stalp.html
http://www.capital.ro/psd-in-urmatorii-ani.html
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21469119-cele-trei-masuri-fiscale-care-nu-vrea-dragnea-erau-vazute-banca-mondiala-luna-trecuta-drept-motoare-ale-cresterii-economice-din-2017.htm
http://www.ziare.com/liviu-dragnea/presedinte-psd/psd-vrea-sa-amane-reducerile-unor-taxe-importante-dragnea-a-spus-4-neadevaruri-in-20-de-secunde-1446616
http://www.analizeeconomice.ro/2016/12/pai-ce-ai-facut-neicusorule.html

0 comentarii: