Pages

Meniu

marți, 17 ianuarie 2012

Mai bine?





Poate fi mai bine pentru România? Poate fi mai bine pentru români? Mai bine României nu este echivalent și reciproc și mai binele românilor.

A fost bine pentru români în perioada anilor 2000-2008, dar nu atât de bine și pentru România. În acești ani s-a trăit mai bine datorită conjuncturii economice internaționale, datorită împrumuturilor externe private, datorită vânzărilor de active (zisa privatizare) și datorită deficitelor bugetare.

Poate fi mai bine azi pentru români?

Criza a schimbat regulile jocului economic. Condiții care trebuie îndeplinite pentru a fi ceva mai bine în situație de criză mondială.

  1. o corupție mult redusă (sau o mai bună gestionare a banului public);
  2. împrumuturi private externe;
  3. privatizări de active;
  4. deficite bugetare;
  5. o mai bună colectare a taxelor;
  6. investiții serioase în agricultură sau alte domenii de potențial.
Să le luăm pe rând:
1. nu s-a inventat încă partid care să nu guste din bucate; bugetul fiind subțiat de criză, accentuează impactul corupției și al proastei gestionări a banului public.
2. bula imobiliară a trecut, sectorul privat nu se mai împrumută masiv de pe piețele externe.
3. grosul bogăției naționale s-a vândut deja, iar unele greșeli trebuie evitate (vezi greșeala privatizării rezervelor petroliere - PETROM);
4. dobânzi tot mai mare și imprevizibile, deși România are o datorie publică minimă de doar 34% din PIB (aproape fiecare țară a UE are peste 60% nivel al datoriei);
5. e încă un deziderat: unii speră să-l realizeze prin măsuri coercitive (mărind totuși evaziunea), alții cred că se poate prin reducerea taxelor (fără a avea un răspuns la întrebarea cum parcurg primele 6 luni când inițial încasările vor scădea substanțial);
6. de dorit să facem investiții și pentru viitor, dar cine să-și asume investiții pe termen mediu și lung, când toate guvernele au gândit mereu la prezent și la voturi.

O viață mai bună pentru români implică unele măsuri descrise mai sus. Dar unele dintre ele sunt de trăit bine pe datorie sau pe vânzarea bogăției țării (atât cât a mai rămas din ea) și nu sunt măsuri decât ce ne mai amăgesc o scurtă perioadă.

Orice economie are urmatoarele sectoare de activitate:
- industrie;
- agricultură;
- comerț;
- construcții;
- servicii.

Primele două merg mai bine în ultimii ani decât în anul de referință 2008. Și ele au generat exporturi substanțial mărite (de la 3 miliarde euro lunar în 2008, la 4 miliarde euro lunar în 2011).
Celelalte sectoare au picat și nu și-au revenit nici pe departe. Practic consumul intern este cauza recesiunii economice; o revenire rapidă e improbabilă, căci expansiunea consumului din anii anteriori crizei a fost artificială, generată de supra-optimism și de împrumuturi externe ale sectorului privat.

0 comentarii: