Pages

Meniu

marți, 24 ianuarie 2012

Arata-mi (calea) bani(lor)





Acesta ar trebui să fie un eseu de psihologie banilor. E însă o sumă de reflexii.
Arată-mi banii, e o propoziție simplă dragă fiecăruia când face o tranzacție. Și actul de guvernare e o tranzacție, iar toți, de la mic la mare, de la bugetar la privat, de la salariat, patron la asistat social, toți gândim în esență la același lucru: arată-mi (și dă-mi) banii!
Din păcate, mai nimeni nu se intreabă de unde vin banii, care sunt costurile acestora și mai ales care e viitorul canalului pe care vin banii. Mai există și aspectul moral. Au fost cazuri de culte religioase (biserici creștine) care făceau bani din activități imorale: prostituție, armament, etc. Bani murdari pentru cauze nobile.
Așa și noi, ar trebui să ne întrebăm mai des, de unde vin/au venit banii.
Când banii vin din imprumuturi, ne place azi, dar nu e bine mâine.
Când banii vin din privatizări, ne place azi, și în unele cazuri nu e loc de bine mâine.
Când banii vin de nicăieri și sunt trecători și volatili, ar trebui să ne gândim că sunt excepția și nu regula.
Când ne dorim să grăbim timpul mai repede decât crește astăzi grâul, ar trebui să ne gândim că întro zi (deloc bună), timpul se va opri periculos din drumul considerat de noi firesc și ne va fi teribil de greu.
Când îți distrugi sistemul de irigații și aștepți doar de la Dzeu să fie ministru al agriculturii, oricât credință ai avea, la un moment dat nu va mai ține de foame.
Când te hrănești cu prea mult optimism și uiți a munci, nu-ți va fi mai bine.
Când uiți că a progresa, presupune a economisi și nu a consuma în exces, iarăși nu e bine.
Când iluziile și foamea egoistă de îmbogățire rapidă îți ia mințile, nu te increde în soarta căci e firește schimbătoare.

Caută să deslușești calea banilor. E cea mai puternică cunoaștere. Te apără de manipulări, te ferește de crize și traume inutile și te face mai puternic. Dar vei pierde din beția iluzorie a bunăstării rapide.

0 comentarii: