Pages

Meniu

marți, 16 august 2016

După fentă





A lua de bune informații, dar mai ales păreri neavizate, manipulatorii, fără a le discerne, aprobându-le doar pentru că sunt populare și rimează cu așteptări stimulate sau nu, asta e ceea ce numesc eu plecatul după fentă. Gândirea critică și autocritică, analiza rațională, apelul la argumente și fapte, e un capitol la care mulți români rămân în continuare corijenți.
De la manipularea din ”90 cu doamna Cornea că nu putea face greva foamei când ea primea pachete din străinătate (de parcă securitatea putea fi păcălită așa ușor, de parcă nu se putea verifica medical dacă cineva s-a hrănit sau nu), manipularea și deformarea realității nu a încetat niciodată, la fel și naivitatea multor români de a înghiți ”nemestecate” asemenea informații.
Criza de după 2008 și austeritatea nu au fost nici ele scutite de manipulări și deformări vizibile.
S-a spus că măsurile din 2010 au fost dure, nedrepte, injuste, dar mai ales că ele erau în contradicție cu risipa și furtul banilor publici. Unul din exemplele hiperbolizate al ultimilor ani este cazul ANRP.
Mai nou, chiar și politicieni liberali susțin că măsurile puteau fi evitate prin prisma jafului ANRP.
Dezvăluirea situației de la ANRP a început în 2012, când primul ministru Ungureanu, urmare a controalelor Ministerului Finanțelor și a Curții de Conturi, a sesizat Parchetul (probabil, nu întâmplător, curând după aceea premierul a căzut).
Care a fost amploarea despăgubirilor ANRP? Între 2005-2012, s-au acordat despăgubiri de 3 miliarde euro; puțin, nu? Te-ai fi așteptat după propagandă ca suma să fie asta doar în 2010! În cei 7 ani, principalele partide și-au împărțit cârma ANRP (primii 4 ani PNL, 8 luni PSD și peste 2 ani PDL). Dar din cele 3 miliarde de euro, 95% reprezintă despăgubiri în acțiuni la Fondul Proprietatea, iar doar 5% au fost bani cash. Adica, cam 150 milioane de euro în 7 ani! Chiar dacă i-am plasa pe toți în 2010 și tot nu ar acoperi tăierile operate.
Dar cât au însemnat tăierile (reducerea de 25% salarii bugetari) pe jumătate de an 2010? La o anvelopă salarială de 8% PIB, reducerea operată a scăzut anvelopa salarială cu 1% PIB. La un PIB de 150 miliarde euro, asta înseamnă 1,5 miliarde euro. Se poate compara cifra asta cu cea anterioară (care e o cifră pe 7 ani totuși!)??
Nimeni nu spune câți bani sunt sifonați de la bugetul public (doar vreo 6 miliarde euro, extrapolând rapoarte ale curții de conturi). Sau de evaziunea fiscală ce reprezintă 15% PIB, adică peste 23 miliarde euro.
Măsura tăierii a avut efect contabil imediat, dar ea împreună cu creșterea TVA nu au fost cele mai bune măsuri atât pentru salariați (tratați la grămada, egalitarist-socialist) și mai ales pentru economie (creșterea TVA). Totuși, ele au avut efect pe termen scurt, iar a discuta post-factum despre ce se putea face e contra-factual. Ceea ce am vrut a evidenția este că jaful ANRP e minor față de amploarea măsurilor de austeritate și mult mai minor, neînsemnat față de tabloul furtului general transpartinic. Așa cum recent, din HEXI FARMA s-a proiectat un elefant, când acesta a fost un mărunt purece.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/guvernul-ia-la-scuturat-anrp-autoritatea-care-a-gestionat-despagubiri-de-3-mld-euro-9400114

0 comentarii: