Pages

Meniu

miercuri, 9 octombrie 2019

Pensii și rente




Că Sistemul Public de Pensii este un sistem piramidal, un Caritas, probabil că știu azi tot mai mulți oameni. Dar dimensiunile lui sunt șocante.
Am făcut câteva calcule orientative, nu foarte exacte, dar totuși destul de sugestive ca raport între pensiile simple și pensiile speciale. 
Se spune că sistemul public de pensii are la baza solidaritatea socială, adică salariații de azi plătesc pensiile pensionarilor de azi.
În calculele mele am luat în considerare pentru cele doua categorii nivelul salariilor (implicit al contribuțiilor la pensie), stagiul de cotizare, speranța de viață și cuantumul celor doua pensii (normală, respectiv specială) raportate la salariile fiecăruia în parte. Singurul aspect de care am făcut abstracție este inflația.
Pensionarii normali au 45 de ani de activitate, ies la pensie la 65 de ani și mai au speranța de viață de 75 ani; în acești 10 ani de pensie ei recuperează doar 44,44% din cât au contribuit, deci nici jumătate. Practic, fiecare pensionar ieșit la vârsta de 65 ani ar trebui să mai traiască 25 de ani pentru a recupera integral suma cu care a contribuit în întreaga lui activitate, deci trebuie să atingă vârsta de 90 ani.
Pensionarii speciali ies la pensie cam după 25 ani de activitate și au speranța de viață de 85 ani. Salariile acestora sunt de 2,5 ori mai mai mari decât media celorlalți lucrători, iar pensiile speciale de 6 ori mai mari decât salariile lor (uneori mai mici, dar alteori mai mari, 6 fiind o estimare medie). Prin urmare, pensionarii speciali primesc pensie o perioada de 45 ani, o sumă cumulată de 38,4 ori mai mare decât contribuția cumulata! Practic, contribuția reală la pensie este consumata după 12 luni și 2 săptămâni!
Sigur, sunt calcule orientative, dar demonstrația este neechivocă.
Cei cu salarii mici, cu ani mai mulți de muncă, cu speranța de viață mai mică susțin pe cei cu salarii mai mari, cu ani mai puțini de muncă și cu speranța de viață mai mare. Curat SOLIDARITATE SOCIALĂ!
Pensiile nu vin din cer, cineva produce banii care le susțin. Când unii iau mai mult (MULT MAI MULT!) decât au contribuit, banii le vin în detrimentul altora care primesc mai puțin decât merită și le mai vin din banii generațiilor viitoare (prin tăierea investițiilor publice).

0 comentarii: