Pages

Meniu

joi, 4 ianuarie 2018

Bilanț și perspective






Un bilanț al anului economic 2017 este necesar. Pe parcursul anului am formulat suficiente observații, analize din care reieșea clar devierea de la promisiunile electorale și programul de guvernare. Indicatorii economici s-au deteriorat semnificativ, cu excepția unuia care ia prim-planul: creșterea PIB. Creșterea PIB, deși spectaculoasă a fost generată de măsuri fiscale pro-ciclice, de stimuli ai consumului (dopaj fiscal). În partea a doua a anului, eșecul economic a devenit vizibil când măsuri economice de mărire a veniturilor cetățenilor (scăderi de taxe/măriri de pensii și salarii) au fost amânate, în schimb au apărut taxe noi sau au revenit taxe recent eliminate (supra-acciza pe carburanți). În absența vehiculului fondurilor suverane care ar fi disimulat deficitul bugetar, guvernul a fost nevoit să stoarcă bani din jurul său: dividendele companiilor publice, reducerea contribuțiilor la pilonul 2 de pensii, etc. În plus, pentru a bifa creșterea salariilor cu 25% a introdus cacealmaua mutării contribuțiilor de la angajator la angajat.
Cristian Tudorescu realizează o excelentă analiză a anului 2017 în comparație cu anul 2016.
Comparație 2017 vs. 2016 prin prisma a 10 indicatori economici:
- creșterea salariului mediu în termeni reali
- deficitul bugetar și cel structural 
- datoria publică 
- investițiile publice 
- fondurile europene 
- inflația 
- pensiile private ca mecanism de creștere a avuției pe termen lung 
- costul împrumuturilor pentru statul român
- autostrăzile
- balanța comercială



Concluzia finală a analistului: ”Cum suntem după anul 2017? Trăim mai riscant. Ne place mersul pe frânghie și am uitat că am mai căzut de pe ea acum 10 ani”.
O singură obiecție am la această analiza: la pct. 5, fonduri europene, la anul 2016 nu se ține cont de execuția pe ciclul anterior (2007-2013).
Din analiza economistului Florin Cîțu, reies neîmpliniri majore în anul 2017 ale programului de guvernare.
Fotografia postată de Florin Cîţu.

După părerea mea, anul 2018 nu are semne prea bune. Creșterea economică se va estompa, promisiunile se amână sau sunt tot mai greu de acoperit, inflația crește, taxele cresc (inclusiv cele locale, afectate de reducerea impozitului pe profit), costurile de finanțare cresc, iar semnele că după beție urmează mahmureala sunt dublate de alte semne că după atâția ani de creștere economică urmează o altă criză economică. Economia românească va fi bulversată de transferul contribuțiilor, de split-TVA.
Creșterea economică (a PIB-ului) nu conduce la creșterea bunăstării, chiar mai mult, în ultimii ani gradul de sărăcie a crescut.
În aceste condiții, pesimismul românilor este la cote maxime.
„Este un pesimism absolut, direcția în care merge țara. Niciodată nu am avut, de 25 de ani sondez acest lucru, nu am avut o direcție bună doar de 17%. Această percepție negativă nu a fost niciodată. Un pesimism absolut aici”, a explicat sociologul Vasile Dîncu pentru TVR.
Dacă mai ținem cont de amputările la legile justiției și de propunerile ”nucleare” de modificările ale codului penal, România va fi eliminată din UE și va ieși chiar din lumea civilizată.
Tensiunile din societate sunt aproape la fel de mari precum erau în anul 1989. ”Paralelismul” arogant al guvernanților față de realitatea zilnică alimentează consistent aceste tensiuni.

Repetam greșelile trecutului, crede economistul Radu Crăciun, iar un eventual șoc extern ne va prinde la fel de nepregătiți, iar corecțiile vor fi iar dureroase.
Ne mișcam precum un tren de mare viteză chinezesc, dar oare avem același terasament?

Analiza redactorului Cristian Hoștiuc pentru anul 2018 relevă următoarele:
”1. Creşterea economică este capturată de cei mari - multinaţionale şi companii de stat, iar companiile româneşti mici şi mijlocii, confruntate permanent cu un blocaj financiar şi lipsă de cash, vor pierde teren.
2. Dobânzile la creditele în lei (ROBOR) vor creşte, la fel şi cursul leu/euro şi inflaţia; presiunea asupra BNR se va mări, iar Isărescu va fi făcut responsabil de aceste creşteri; marii pierzători sunt cei care îşi ţin economiile la bancă în lei.
3. Supraîncălzirea economică se va accentua, ceea ce va duce la derapaje macro tot mai costisitoare. Atenţie la corecţiile care vor urma.
4. Presiunea pe salariile mici va fi din ce în ce mai mare, iar deficitul de personal se va accentua. Companiile româneşti vor fi cele mai lovite.
5. Industria IT va începe să se confrunte cu un blocaj legat de salarii şi lipsă de oameni.
6. Antreprenorii români cu branduri şi afaceri solide vor încerca să le vândă.
7. Băncile se vor confrunta şi mai acut cu o lipsă de business, mai ales cele care sunt în afara topului 10.
8. Pe Bursa de la Bucureşti vor veni mai multe companii private, dar numărul de brokeri va scădea.
9. Investiţiile în proiectele rezidenţiale vor creşte.
10. Criza din administraţia locală se va accentua, iar baronii vor fi şi  mai “jupâni”.”
Pe scurt, anul 2018 va fi dificil.

Prognozele Comisiei Naționale de Prognoză și cele ale principalelor bănci, sunt diferite pentru anul 2018. Până la urmă, contează calitatea și nu cantitatea unei creșteri economice. Creșterea PIB-ului fără un suport sustenabil este un simplu balon de săpun.
„Creşterea economică puternică se datorează avansului semnificativ al consumului, alimentat de creşterea salariilor şi diminuarea impozitelor, dar aceasta va funcţiona doar pe termen scurt. Dacă avem o majorare a consumului fără sprijinul altui sector economic, atunci vor creşte deficitul comercial şi cel al contului curent“, spunea la finele lui 2017 preşedintele Consiliul Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Ca în fiecare an, barometrul KeysFin ne spune care sunt așteptările, dar și temerile pentru anul 2018 în viziunea antreprenorilor români.




https://republica.ro/cand-ne-a-fost-mai-bine-in-2017-sau-in-2016-10-indicatori-economici-care-ne-arata-cum-mergem-pe-franghie
http://www.analizeeconomice.ro/2018/01/5-prognoze-economice-pentru-anul-2018.html
https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/pregatiti-va-pentru-un-2018-chiar-mai-zbuciumat-fiscal-ce-ati-vazut-pana-acum-pe-hartie-devine-realitate-17533340
http://www.analizeeconomice.ro/2017/12/dupa-un-de-betie-fiscala-urmeaza-unul.html
http://www.analizeeconomice.ro/2017/12/cresterea-economica-nu-te-fereste-de.html
https://www.news.ro/economic/analiza-dupa-un-an-in-care-economia-a-crescut-in-special-pe-baza-consumului-si-a-importurilor-cresterea-costului-finantarii-si-riscurile-externe-vor-crea-probleme-in-2018-1922405027002017120817516701
http://www.aktual24.ro/niciodata-nu-am-vazut-asa-ceva-reactia-unui-celebru-sociolog-in-fata-rezultatelor-celui-mai-recent-sondaj-ires/
http://www.raducraciun.ro/va-place-in-gaotie-chiar-si-pe-un-terasament-romanesc/
http://www.zf.ro/eveniment/2018-dobanzile-robor-cursul-vor-creste-pierd-cei-au-economiile-lei-supraincalzire-economica-derapaje-urmeaza-corectii-cresterile-salariale-deficitul-oameni-vor-lovi-companiile-romanesti-coruptia-16918386
http://cursdeguvernare.ro/versiuni-foarte-diferite-pe-indicatorii-economici-2018-prognoza-oficiala-si-cifrele-de-lucru-ale-bancilor.html
http://www.capital.ro/anul-2018-in-viteza-cu-economia-spre-zid.html
http://cursdeguvernare.ro/barometru-keysfin-2018-anul-incertitudinilor-economia-continua-sa-creasca-dezechilibrele-se-accentueaza.html

0 comentarii: