Pages

Meniu

marți, 10 ianuarie 2017

Estimări și nerealizări




Apropo de bilanț și perspective, despre care am scris anterior, cam pe acolo se înscrie și dezbaterea pe cele 10 miliarde lei ”gaură”/prognoză încasări nerealizate. După ce s-a depășit etapa în care gaura s-a dovedit a fi o nerealizare a unei estimări, să vedem de ce s-a produs și dacă are efecte asupra anului 2017.
„Nu ştiu ce a fost în capul lor când au făcut rectificarea bugetară în noiembrie. Probabil se bazau pe fonduri UE. A fost o mişcare greşită, acum le-a dat mingea la fileu celor de la PSD. Dar trebuie spus că nu este vorba de «o gaură» la buget, cum se susţine. Ca să lipsească aceşti bani de la buget, trebuie să fi fost. Ideea este că nu s-au colectat pentru că pur şi simplu nu aveau cum să se colecteze din cauza scăderii TVA de la 24% la 20%“, spune analistul financiar Radu Georgescu de la CFO Network. Au mai fost analiști economici care au avertizat că încasările vor scădea (Gheorghe Sofian în www.analizeeconomice.ro). Și eu am spus aici că acest foc de paie prin consum se va stinge, iar scăderile de taxe nu pot fi acoperite; oricât de mare ar fi frenezia cumpărăturilor, e o chestiune de timp până se va stinge.

Ultimele 2 luni sunt cele în care s-au contabilizat neîncasările.
De ce au fost păstrate sume importante pentru fonduri europene în ultima rectificare bugetară, când era evident că nu mai poate fi realizată? Cei de la factual.ro ne spun că: ”Aceasta este o practică des întâlnită, prin care se creează o parte din așa-numitul „buffer bugetar”. Asta înseamnă că se mențin în mod intenționat niște sume mai mari la acest capitol (dar și la cheltuielile aferente co-finanțării proiectelor din fonduri europene) tocmai pentru a lăsa spațiu de manevră și pentru a nu depăși astfel deficitul structural de 3%.
Mai e o remarcă interesantă a studiului: ”Mai mult, dacă ne uităm la programul economic prezentat de PSD în alegeri, observăm că pare că în anul 2016 au fost depășite așteptările cu privire la realizarea veniturilor din fonduri europene de vreme ce acestea erau estimate la 0 (spre deosebire de proiectul de buget care le estimează la 7,3 miliarde lei). Așadar, cel puțin pe partea de estimări ale fondurilor europene realizate, vedem că guvernul PSD se poate baza pe un plus de cel puțin 3,3 miliarde lei (cât a fost realizat până în noiembrie).”

Concluzia: Cioloș a preluat un buget nerealist (scris de guvernul anterior) și a crezut că-l poate îndeplini, deși erau semne că nu va fi așa. Execuția bugetară 2016 nu are niciun efect asupra bugetului 2017; mai mult, în 2016 s-au plătit anticipat 2,1 miliarde lei rambursări de TVA (deci nu e minus 10 miliarde ci e plus 2,1 miliarde). Un efect va fi, totuși, la proiecția bugetului 2017, când baza de plecare a construcției bugetului va fi ceva mai jos.
Că a fost o prognoză nerealistă de buget, necorectată ulterior, o afirmă și economistul Bogdan Glăvan.
http://www.zf.ro/eveniment/surpriza-neplacuta-a-executiei-bugetului-2016-veniturile-au-fost-de-222-mld-lei-in-loc-de-236-mld-lei-16054761
http://www.analizeeconomice.ro/2017/01/dragnea-e-un-mos-gerila-cu-sacul-mai.html
http://www.factual.ro/declaratii/liviu-dragnea-despre-gaura-din-bugetul-guvernului-ciolos/
https://logec.ro/scoala-de-la-gherghina-tehnocratia-si-estimarile-bugetare-politruce/

0 comentarii: