Pages

Meniu

miercuri, 18 februarie 2015

Cornul abundenței




A dat cumva guvernul peste cornul abundenței? Deja am exprimat mari rezerve asupra bugetului pe anul 2015. Dar proiectul de cod fiscal anunță revoluție fiscală, scăderi masive de taxe și impozite.

Aceste măsuri sunt foarte necesare și ar fi unice în peisajul ultimilor 25 de ani. Dar sunt ele petarde de imagine sau măsuri ce se vor aplicate?

Despre mize politice și nu numai ne spune Cristian Pantazi:
Despre efecte ne spune Claudia Pîrvoiu:

Impactul bugetar va fi sever: un minus de 16,26 miliarde lei numai în 2016. Guvernul estimează o recuperare de venituri (din reducerea evaziunii) de 9,45 miliarde lei. Estimarea rămâne destul de improbabilă, dar chiar și asa rezultă un minus în 2016 de 6,81 miliarde lei (cca 1,5 miliarde euro). Să nu uităm că prin tratatul fiscal (celebrul MTO), România are constrângeri de deficit bugetar.

Oare să se reducă și cheltuielile bugetului? Și de unde? De la bunuri și servicii? De la investiții (iar)? Sau chiar de la cheltuieli sociale? Deși, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii și respectiv investiții, ar lovi interesul nedeclarat al guvernanților. Frica de justiție să ducă la reducerea jafului bugetar? Doar așa ar putea fi posibile aceste măsuri, dar să sperăm că nu se vor tăia iar banii alocați investițiilor.
Pe lângă reducerea TVA și a altor taxe, se preconizează renunțarea la taxa pe stâlp și reducerea accizei pe combustibil (deci dispare și visul autostrăzilor, nu?).

Analistul economic Lucian Isar susține o reducere de TVA și mai mare și fără etape. Pentru că oricum se încasează la nivel de 13,7%, se poate cobori cota TVA la 16%.
http://lucianisar.com/macro-miscellaneous/reducerea-tva-la-16/

Un fost ministru al guvernului Ponta folosește termeni ca fantoma și bumerang. Fantoma e taxa pe construcții speciale care a produs efecte negative mediului de afaceri. Bumerang e măsura impozitului pe micro-intreprinderi (un nou forfetar, cu efecte negative similare).
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-19418933-cum-catalogheaza-fost-ministru-din-guvernul-ponta-unele-propuneri-modificare-codului-fiscal-fantoma-bumerang.htm

Transă curată, e opinia analistului Cristian Grosu.
"înainte de-a opera în sistemul de taxe, guvernele au de pus la punct mecanismul de-a aduna aceste taxe în mod echitabil : de fapt, guvernele trebuie să-și extragă interesele propriilor instituții din economia neagră pe care, în loc să o combată, au ajuns să o controleze și să o comisioneze." e o opinie la care consimt.
"Proiectul noului Cod Fiscal este, la această oră, fără un studiu serios de impact și, mai ales, fără formele de-a gestiona acest impact, un vis frumos. E transă curată."

Scăderea TVA nu se va compensa de la sine și în niciun caz precum prognozează guvernul. Exemple au fost și reducerea CAS și reducerea TVA la pâine.
De asemenea, analistul nu crede în valoarea reducerii accizei la combustibil și demonstrează că de fapt problema e la adaosul mare comercial al petroliștilor.
Această relaxare fiscală ar lăsa bani mai mulți în portofelele noastre, dar Cristian Grosu e pesimist și afirmă că o mare parte vor ajunge tot la cei ce fac evaziune.
http://cursdeguvernare.ro/cristian-grosu-fiscalitatea-in-photoshop-versus-marea-problema-a-economiei.html

Concluzia Claudiei Medraga în zf.ro este înscrisă în titlul articolului:
"Fiscul se dă bătut: nu poate colecta taxele actuale şi admite că trebuie reduse, însă atacă microîntreprinderile şi PFA-urile"
http://www.zf.ro/zf-24/fiscul-se-da-batut-nu-poate-colecta-taxele-actuale-si-admite-ca-trebuie-reduse-insa-ataca-microintreprinderile-si-pfa-urile-13848465
Consultantul financiar Gabriel Sincu, tot în www.zf.ro, spune că guvernul ar putea acoperi deficitul creat prin măsuri care să aducă la lumină o parte a economiei subterane, dar evaziunea a fost mereu o nucă imposibil de spart.
http://www.zf.ro/zf-news/cea-mai-dificila-intrebare-la-care-trebuie-sa-raspunda-guvernul-legat-de-proiectul-noului-cod-fiscal-13859564

Firesc FMI se pare că are obiecții pentru că așa cum știm FMI e un contabil, dacă tai venituri de undeva, trebuie să compensezi fie prin alte taxe, fie prin scăderi de cheltuieli bugetare.
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-19419183-surse-fmi-tva-mare-dar-scaderea-trebuie-compensata-totalitate-alte-masuri-fiscale.htm
Corn al abundenței, petarde preelectorale? Vom vedea.

1 comentarii:

Unknown spunea...

Salon Nirvana Buzau ( Str. Constitutiei nr. 52 )
Tuns Barbati - Femei
Vopsit - Manichiura - Pensat
Manichiura cu ACRYL & GEL
Programari : 0765429965
Preturi foarte mici, calitate garantata!