Pages

Meniu

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Modele de creștere economică





Două modele de creștere economică


Perioada modernă a României a cunoscut două perioade de creștere economică. Compararea lor este nu numai interesantă ci și necesară.

Prima perioada este perioada anilor 1965-1980, o perioadă de industrializare accelerată a economiei. A fost realizată de regimul comunist cu credite externe, cu know-how de la firme străine. A fost o perioadă de glorie, de dezvoltare intensă, a creat locuri de muncă, a crescut nivelul de trai.

A doua perioadă este perioada anilor 2000-2008. Numită ulterior bulă imobiliară, s-a caracterizat prin creștere economică pe consum.

Prin urmare:
- în prima perioadă (comunistă) s-a realizat creștere economică pe credit. Și în perioada a doua (capitalistă) s-a realizat creștere economică tot pe credit (lucru mai puțin cunoscut!). E vorbă de creditele sectorului privat (firme și bănci) care ajunseră în anul de vârf 2008 să se imprumute extern peste 20 miliarde euro! Deosebirile fundamentale sunt efectele acestor creșteri economice: creare de locuri de muncă în regimul comunist și respectiv consum în regimul post-comunist.
- dupa prima perioadă au rămas fabrici care au ținut locuri de muncă 30-40 de ani, după a doua perioadă au rămas datorii directe ale sectorului privat și indirecte ale oamenilor care s-au repezit să ia credit cu buletinul. Mai mult, banii aduși de afară pe piață României au susținut locurile de muncă din străinătate, căci oamenii s-au repezit să cumpere din hypermarketuri produse de proveniență externă.

0 comentarii: