Pages

Meniu

marți, 5 septembrie 2017

Duduie, ce ne facem?




Duduie economia, peste așteptări și prognoze. Mulți se bucură, alții spun că mai bine să crească rapid decât să stagneze sau să scadă. Dar oare creșterea economică a acestui an este un motiv de bucurie? Pentru a oferi un răspuns, trebuie să vedem care sunt motoarele creșterii economice.

Crește în continuare consumul, ori asta nu este bine deoarece se face prin importuri căci piața noastră nu produce bunurile dorite de consumatorii români (electronice, mașini și echipamente, dar chiar și fructe și legume).
Crește industria, asta este bine, creștere la care guvernul nu are niciun merit. Dar creșterea asta nu se vede prea mult în nivelul de trai căci acționarii firmelor din industrie sunt în mare parte străini sau numărul de muncitori este destul de redus și mai ales focalizat pe anumite zone din țară.
Crește IT-ul, este bine, dar impactul este redus căci nu suntem și nu putem fi o țară de programatori.
Consumul crește și la importurile de mașini second-hand, după eliminarea taxei de mediu, iar asta nu este bine din mai multe puncte de vedere (și ecologice și economice).

În general, guvernul ia măsuri pro-ciclice (aruncă paie pe foc și face vâlvătaia mare, dar orice foc de paie nu rezistă mult timp). În acest timp, încasările nu țin pasul cu cheltuielile, iar un minister are deja banii de salarii terminați, deși suntem abia în septembrie. Și cum nu sunt venituri pe măsură, guvernul introduce taxe: supraacciza pe carburanți (fără a mai promite autostrăzi precum la introducerea ei anterioară), split TVA (care nu-i atinge deloc pe evazioniști, dar va face viața imposibilă firmelor bune platnice).
Duduie, duduie, dar ce ne facem? Cum gestionăm această creștere economică, cum facem să nu repetăm istoria recentă (cea din anul 2008).
De regulă, când există o creștere puternică, atunci există argumente pentru a investi în infrastructură, fie de a reduce datoria publică. Noi însă, nu investim în infrastructură (care a scăzut la cote dramatice față de anii anteriori, chiar și mai mult față de anii de austeritate bugetară). Cât despre reducerea datoriei publice, aceasta forțează anul acesta pragul psihologic de 3% deficit bugetar, iar an de an datoria publică crește în valoare netă.
În fapt, ceea ce face guvernul este sa genereze o viitoare criză bugetară, de care ne despart între 6 și 18 luni.
Redactorul Alexandra Pele ne indică că trebuie să ne analizăm serios această evoluție economică: ”PIB-ul a crescut peste așteptări, dar înainte de a desface șampania mai trebuie găsit un răspuns la întrebarea: și cum va crește el când nu vor mai fi bani în plus de împărțit?“
Valul creșterii economice demne de invidiat va trece în curând, este de părere și Andrei Rădulescu, economist-șef al Băncii Transilvania, pe fondul „disipării impactului noului Cod Fiscal, deteriorării echilibrelor macroeconomice și pierderii de competitivitate“. În afara industriei care depinde de un context european favorabil și de IT, consumul își va arăta curând limitele; lucrările de construcții au scăzut cu 7,2% în prima jumătate a anului ca urmare a prăbușirii investițiilor publice (-45% în primele șase luni). Climatul investițional s-a menținut dificil, o consecință directă a creșterii costurilor cu forța de muncă și a tensiunilor din spațiul public. Investițiile străine directe au scăzut cu 13,4% în primul semestru față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceste semne roșii nu sunt de bun augur și arată că fundamentele creșterii economice sunt nesustenabile.


http://cursdeguvernare.ro/situatia-economica-a-romaniei-si-asteptarile-populatiei.html
http://cursdeguvernare.ro/cum-isi-fura-statul-caciula-economia-la-tichete-in-programul-rabla-a-umplut-tara-de-masini-nefiscalizate.html
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21986885-statistica-confirmat-motorul-cresterii-economiei-din-primele-6-luni-consumul-populatiei-exportul-net-avut-contributie-negativa.htm
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/de-unde-a-venit-cresterea-economica-din-primul-semestru-industria-este-motorul-de-crestere-in-timp-ce-constructiile-sunt-la-pamant-16717568
http://cursdeguvernare.ro/cresterea-pe-s1-si-problemele-pe-care-le-genereaza-nu-puteti-produce-voi-pe-cat-de-repede-cheltuim-noi.html
http://www.zf.ro/eveniment/datele-detaliate-de-la-ins-privind-cresterea-pib-arata-ca-industria-este-motorul-cresterii-cresterea-exceptionala-a-pib-la-sase-luni-este-bazata-pe-industrie-comert-si-it-c-16718787
http://cursdeguvernare.ro/ratarea-unei-sanse-istorice-executia-bugetara-de-la-care-pleaca-rectificarea.html
https://soviani.com/2017/09/02/avem-un-ministru-de-finante-care-nu-stie-diferenta-intre-leu-si-subdiviziunea-sa-banul-ok-cine-il-manipuleaza/
https://www.newmoney.ro/ce-se-va-intampla-cu-economia-dupa-cresterea-peste-asteptari-din-prima-jumatate-a-anului/

0 comentarii: