Pages

Meniu

marți, 8 august 2017

Nimic fara taxe




După ce guvernarea s-a gripat, după ce unele măsuri au fost abandonate și reinventate altele la întâmplare, a devenit clară deriva și haosul în care a ajuns guvernarea.
Iată că, una câte una, taxele se întorc. Căci toate măsurile de creșteri salariale necesită venituri bugetare, iar acestea sunt departe de prognoze super-optimiste ale începutului guvernării. Iar creșterile salariale au ajuns doar la o mică parte a bugetarilor (politicieni, administrație publică, sănătate), iar pentru ceilalți nu există bani. Iar ceea ce s-a întamplat cu distribuirea creșterilor salariale este antieconomic, în defavoarea sectorului productiv.

Analistul Marin Pană ne explică de ce este greșită abordarea creșterilor salariale, evidențiată de imaginea de mai sus: ”Una peste alta, această dispunere a creşterilor salariale se arată a fi în DEfavoarea sectorului direct productiv din trei considerente:
Primul, s-au alterat semnificativ raporturile de retribuire între zona direct productivă şi cea de servicii sociale derivate din taxele şi impozitele plătite în urma activităţii economice desfăşurate. Chiar dacă o anumită majorare suplimentară era necesară pe zona bugetară, una precipitată poate avea efecte adverse greu de controlat.
Al doilea, plasarea industriei prelucrătoare la aproape zece procente sub media pe economie este cu totul neobişnuită în statele din UE, unde raportul este ori de egalitate, ori, mai degrabă, invers, ca o recunoaştere implicită a sursei sustenabile de bunăstare socială.
Al treilea, a păstra salarii ceva mai mici în producţie, pe motiv de păstrare a competitivităţii în condiţii de presiune pe cursul de schimb, presiune dată de obligaţiile bugetare exagerate asumate electoral nu pare a fi cea mai bună idee şi, oricum, nu e corect din punct de vedere al echităţii sociale”.

Cum programul de guvernare 2.0 pentru a fi aplicat are nevoie de bani, cum încasările nu cresc pe măsura cheltuielilor și spectrul depășirii deficitului bugetar bântuie guvernul, atunci majorări de taxe și taxe noi sunt soluția cea mai la îndemână a guvernanților (guvernare haotică și reactivă).
La început de an, guvernul Cioloș a eliminat supraacciza la carburanți (măsură care nu era prevăzută în programul economic electoral al PSD pentru intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2017). Dar, taxa se întoarce, guvernul intenționează să mărească accizele la carburanți (cu un impact de plus 10% la prețul carburanților).
Nu e singura măsură, așa cum probabil nu e nici ultima, căci foamea bugetară este mare. O alta este măsura TVA split, care pare a fi una cu efecte nocive tocmai asupra firmelor cinstite.

Moise Guran intuiește proiecția guvernării astfel: se vor induce pusee inflaționiste, iar Comisia Națională de Prognoză prin instrumentul deflator va ajuta guvernul să se împrumute mai mulți bani fără a depăși pragul de 3% PIB (un deflator mai mare, înseamnă un PIB nominal mai mare, deci procentul de 3% va fi dintr-o valoare netă mai mare; reamintesc, deflatorul este măsură a schimbării prețurilor). ”Adevărata scăpare pentru bugetul statului este creditul, dar și acolo există o limită de deficit de 3% din PIB. Din PIB-ul nominal, în lei. Dacă PIB-ul ar fi de 100 de lei, statul s-ar putea împrumuta 3 lei. Așadar dacă PIB-ul crește nominal, crește baza de raportare a celor trei procente, chiar dacă nu e vorba de o creștere reală”.
Prin urmare, ca în anii '90, inflația este colacul de salvare al guvernanților în fața creșterilor salariale fără acoperire în productivitate. Concluzia lui Moise Guran este următoarea: ”manipulăm cifrele astfel încât să putem arunca, prin credit, pe generațiile viitoare, povara salariilor de azi”.

http://www.digi24.ro/opinii/ati-vrut-salarii-si-pensii-mai-mari-luati-atunci-accize-marite-amenzi-si-noi-taxe-774252
http://cursdeguvernare.ro/fiscalitatea-reactiva-si-haotica-se-intoarce-cresc-la-loc-accizele-la-carburanti-bancile-isi-deduc-30-din-creantele-cesionate-terenurile-agricole-nelucrate-se-suprataxeaza.html
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-21943788-guvernul-scumpeste-carburantii-pentru-scazut-incasarile-din-accize-768-mil-lei-pentru-taxele-sunt-doar-50-52-din-pretul-benzinei-motorinei.htm
http://www.zf.ro/companii/energie/petrecerea-taxelor-scazute-s-a-terminat-ministerul-de-finante-propune-revenirea-euroaccizelor-la-combustibil-la-nivelul-din-2016-16687009
http://www.capital.ro/guvernul-tudose-reintroduce-supraacciza-la-carburanti-1.html
http://www.startupcafe.ro/taxe/tva-split-catastrofal.htm
https://www.moise.ro/2017/08/08/bineinteles-socialism-fara-cresteri-de-taxe-nu-exista/

0 comentarii: