Pages

Meniu

joi, 24 august 2017

Fără frână, înainte!





Economia României își continuă creșterea și-n trimestrul II 2017. Motoarele sunt industria (comenzi pe piața europeană, IT-ul și consumul). Dar, dacă economia crește, ar fi firesc ca statul să se împrumute mai puțin, ceea ce nu se întâmplă, deficitul bugetar forțând peste limitele de 3% PIB. Iar dacă economia crește, ar trebui să crească încasările, ceea ce nu se întâmplă cu veniturile fiscale. Iar dacă economia crește, nu ar fi firesc să-ți permiți să faci investiții, ori în afară de un posibil stadion la Târgu Măgurele, investițiile sunt în colaps, la jumătatea ultimilor doi ani, ani care nu au fost deloc grozavi la investiții.
Redactorul ZF, Sorin Pâslaru concluzionează: ”Creşterea economică provenită din consum mai mult arde resurse decât reflectă valoare adăugată utilizabilă. La 5-6% creştere economică anuală, există spaţiu de investiţii. Acum e timpul. Resursele arse în consum se vor răzbuna”.
Economia crește, dar aripile ei sunt frânte de politicile guvernamentale, care ard paie pentru vâlvătâi de moment în locul unei combustii de lungă și solidă continuitate.
Temporizarea nesănătoasă a investiţiilor ar trebui ajutată cu acest spaţiu fiscal pe care ţi-l dă o creştere economică. O creştere economică peste aşteptări şi de o asemenea anvergură îţi creează un spaţiu fiscal care trebuie folosit contraciclic, adică investiţional şi nu prociclic, salarial. Fără cele două limitatoare de viteză de creştere economică, resurse umane şi deficit de infrastructură, România probabil ar creşte probabil cu două cifre. Faptul că Europa occidentală, care este competitorul nostru direct pe forţă de muncă, ne aspiră în continuare tot ce avem productiv, forţa de muncă, iar noi nu avem infrastructură. Avem aceste două minusuri care ne temperează creşterea economică” spune profesorul Adrian Mitroi.

http://www.analizeeconomice.ro/2017/08/romania-acest-fat-frumos-al-ue-in.html
http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/avem-crestere-economica-bazata-consum-profi-dezvoltat-vandut-500-magazine-ar-dezvolte-vanda-500-abatoare-carmangerii-micul-fermier-roman-ajuns-manance-carnati-germania-porumbul-zace-curte-16701366
http://www.capital.ro/mitroi-romania-este-noul-tigru-al-europei.html

Crizele economice sunt ciclice, se știe asta. Economia României este astăzi mai puțin pregătită să facă față unei crize, arată studiul AFABR (Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România).
În 2016 şi 2017 se înregistrează, ca şi în 2008:
„o creştere economică record alimentată de consum (care determină adâncirea deficitului comercial, pe fondul avansului importurilor, mai rapid decât creşterea exporturilor),
creşterea creditării (care determină majorarea preţurilor la imobiliare),
majorarea deficitului fiscal (cauzat de performanţa slabă a colectării veniturilor fiscale, care creează o fiscalizare redusă a creşterii economice, pe de o parte şi de majorarile salariale şi ajutoarele sociale oferite de sectorul public, pe de altă parte)”, potrivit analizei citate.
„Diferenţele notabile” și negative față de 2008 sunt:
Ponderea datoriei publice în PIB este de două ori mai mare (deşi la jumătate faţă de media UE),
Forța de muncă este mai redusă,
Investiţiile publice s-au diminuat la jumătate şi
Nivelul investitiilor străine este de asemenea mai mic (reducerea capitalului şi forței de muncă disponibile plafonând nivelul creşterii economice potenţiale)”.

Nici companiile nu o duc mai bine.

http://cursdeguvernare.ro/regres-economia-si-companiile-sunt-mai-putin-pregatite-pentru-o-criza-ca-aceea-din-2008.html

Piețele internaționale tot transmit semnale de criză iminentă. Pe de altă parte, economiile din estul Europei se apropie de limitele ritmului de creștere. Semnele interne și externe par a se combina iar împreună precum în anul 2008.

http://www.zf.ro/business-international/vine-criza-economia-americana-petrece-ca-in-1999-cel-mai-puternic-bancher-central-al-lumii-preturile-activelor-sunt-oarecum-ridicate-16703901
https://www.profit.ro/stiri/economie/capital-economics-perioada-de-aur-pentru-economiile-din-europa-de-est-se-apropie-de-final-17150806
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-21969832-lucian-croitoru-bnr-semnele-unei-noi-crize-acumuleaza-putea-romania-apeleze-pentru-prima-data-relaxari-cantitative.htm

0 comentarii: