Pages

Meniu

marți, 6 iunie 2017

Radio Erevan




Legea salarizării unitare se transformă în Radio Erevan, adică nu se ”dă” ci se ”ia”! O creștere cu 25% a brutului poate avea ca efect scăderea netului cu 3% în sectorul de stat și cu 22,5% în sectorul privat! Cum asta? Simplu. Legea prevede transferarea la salariat a plății tuturor contribuțiilor (azi 22,5% sunt plătite de angajator). Ce bine că se amână aplicarea ei cu 6 luni! Calculele sunt făcute la regula de trei simplă; probabil un calcul detaliat arată puțin diferit.
Până acum, mulți analiști și instituții financiare au considerat nesustenabilă legea. Guvernanții abia acum spun că nu o pot aplica de 1 iulie 2017, deși calculul de mai sus arată clar că guvernul iese pe plus din mult trâmbițata majorare.
În final, bugetarul, pentru fiecare 100 de lei primiți în plus, se va prezenta la coada de la ghișeele finanțelor cu 103 lei!
http://cursdeguvernare.ro/veste-buna-pentru-deficit-legea-salarizarii-vine-la-pachet-cu-transferarea-la-angajat-a-tuturor-contributiilor-efectul-majorarile-entuziaste-ale-brutului-anulate-in-mare-parte-d.html

Din calculele preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, care țin cont și de alte măsuri fiscale, impactul net al creşterilor salariale e puțin diferit.
„La o creştere de 25% a salariului brut, dacă se mută contribuţiile angajatorului la angajat şi în acelaşi timp scade şi contribuţia la asigurările sociale cu 5 puncte procentuale, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%, din aceşti 25% în termeni de net 22% este consumat de mutarea de CAS”, a explicat Ionuţ Dumitru pentru „Adevărul”, printr-un calcul.
În termeni de net, creşterea salarială este mult mai mică, de 2-3 procente. 3 procente minus sau plus (după acuratețea calculelor), sunt tot o imensă dezamăgire.
http://adevarulfinanciar.ro/articol/cum-vor-fi-neutralizate-cresterile-salariale-promise-de-guvern-tot-printr-o-masura-a-executivului/

Moise Guran vorbind despre legea salarizării unitare apreciază ca responsabilă dorința guvernului de amânare a aplicării ei cu 6 luni, iar din calculul său efectul net asupra salariilor este de +2,4%. ”Așa că, să mă iertați, trăgând linie și adunând, propunerea de majorare a salariilor nete ale bugetarilor cu 2,4%, de la 1 ianuarie 2018, prin majorarea brutului cu 25%, indiferent că-i dezamăgește pe alegătorii programului din scoarță-n scoarță sau că face jocul ascuns al cine știe cărei agende, este cea mai responsabilă decizie luată până acum pentru țară, de guvernul Grindeanu.”
http://www.biziday.ro/2017/06/06/ce-nu-s-bani-destui-pai-na-atata-putem-si-noi/

Prin urmare, atâtea cosmetizări ale realității economice și atâtea economii de prin cotloanele bugetului și a firmelor de stat, și tot nu ajunge azi (și încă mai sunt necesare 6 luni) pentru un efort bugetar de doar 2,4% la salariile bugetarilor. Asta în timp ce cursul euro e pe la 4,57 deși programul de guvernare prevede un curs mediu anul de 4, 46 lei/euro.

0 comentarii: