Pages

Meniu

marți, 27 iunie 2017

Bac picat, deficit inflamat




Guvernul a picat BAC-ul în fața propriului partid, un alt executiv stă să se nască, unul care seamănă leit cu vechiul guvern cu 13% realizări (mai mult, va fi condus de un ministru cu 0% realizări). După BAC picat, iată că și deficitul bugetar e în picaj brusc.
Astfel, bugetul României ajunge pe deficit, după execuția pe 5 luni. N-ar fi o surpriză prea mare, însă detaliile sunt alarmante. Deficitul este de 3 ori mai mare decât perioada similară a anului trecut, investițiile publice au scăzut cu 55%, veniturile din TVA au scăzut cu 5%, iar veniturile din accize cu 9,4%. La fonduri europene e dezastru total, suma reală atrasă e aproape de zero, asta deși programul de guvernare prevede peste 5 miliarde de euro pe tot anul 2017.

http://cursdeguvernare.ro/emotii-mari-pentru-finante-la-onorarea-promisiunilor-deficitul-bugetar-la-31-mai-2017-este-aproape-triplu-fata-de-mai-2016.html
http://m.zf.ro/zf-24/bugetul-general-consolidat-a-incheiat-primele-cinci-luni-cu-un-deficit-de-2-1-miliarde-lei-respectiv-0-27-din-pib-16518922
https://www.profit.ro/stiri/economie/bugetul-general-consolidat-a-trecut-pe-minus-in-luna-mai-cu-un-deficit-de-2-2-miliarde-lei-aproape-triplu-cheltuielile-de-investitii-au-cazut-abrupt-17056718
http://m.capital.ro/bugetul-romaniei-a-intrat-pe-deficit.html

Pentru Bogdan Glăvan, evoluția bugetară nu e nicio surpriză și copie evoluții ale anilor trecuți.


Cifrele reale arătau și mai rău fără ingineria contabilă prin care subvențiile agricole ale UE au fost (pentru prima oară!) contabilizate ca venituri bugetare, deși ele nu ajung în vistieria statului.
https://logec.ro/misterioasa-executie-bugetara-pe-hartie-aproape-la-fel-ca-anul-trecut/

Pentru Stelian Muscalu, dezastrul e la orizont, caz în care guvernul va fi nevoit să recurgă la unul dintre planurile ”B”: tăieri de salarii, creștere de fiscalitate, concedieri în sistemul bugetar, naționalizarea fondurilor de pensii private.
http://www.stelianmuscalu.ro/guvernul-tudose-in-pas-fortat-spre-dezastru/

Pentru un fost ministru de finanțe, chiar PSD (Ioana Petrescu), datele spun totul: „S-a publicat execuția bugetară pe primele cinci luni. Pe scurt, situația este tragică. Să vă traduc: după cinci luni, deficitul este de aproape trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, cheltuielile sunt cu 9,4% mai mari din cauza cheltuielilor cu personalul, iar veniturile, deși mai mari decât cele de anul trecut, sunt mult sub cele prognozate în bugetul pe 2017. Dacă situația este mai gravă acum decât cea de anul trecut, cam cât crede MFP că va fi deficitul la finalul anului? Pe când trezirea la realitate, ANAF? Pe când vor accepta decidenții că nu e posibil să scazi taxele, să crești salariile și să scazi deficitul?
http://www.money.ro/deficitul-bugetar-fost-ministru-psd-situatia-e-tragica/

„În luna mai execuția bugetară arată deficit. Un deficit de 3 ori mai mare(!!!) decât cel înregistrat anul trecut în perioada similară. Asta înainte să aplicăm legea salarizării unitare. În ritmul ăsta ajungem la ce am spus eu, deficit bugetar de 3,5%-4% (din PIB)”, scrie pe Facebook senatorul PNL Florin Cîțu.
http://www.euractiv.ro/economic/deficitul-bugetar-o-ia-la-vale-chiar-fara-ca-tot-programul-de-guvernare-sa-intre-in-vigoare-8050

http://cursdeguvernare.ro/anomaliile-din-strategia-economica-asa-cum-se-vad-in-executia-la-5-luni.html

Detaliile execuției bugetare nu arată bine; investițiile sunt amputate mai mult ca niciodată în ultimii ani.



http://www.zf.ro/eveniment/dramatic-cine-plateste-in-timp-ce-guvernele-se-fac-si-se-desfac-cheltuielile-statului-cu-investitiile-au-ajuns-la-un-nivel-ridicol-16521884

Analistul Gheorghe Sofian arată că veniturile fiscale au crescut cu doar 0,2% față de anul trecut (restul fiind bani care se întorc prin taxe la buget din creșterea salariilor bugetarilor). Colectarea este deficitară: ”Noi nu suntem un paradis fiscal, dar nivelul colectării arată ca și cum am fi”.
http://www.analizeeconomice.ro/2017/06/economia-duduie-dar-bugetul-incepe-sa.html

Evoluțiile economice sunt atent urmărite de UE, care a avertizat oficial România asupra devierii de la obiectivul de deficit bugetar și a cerut măsuri de corecție (care să realizeze o ajustare fiscală de 0,5% PIB).
http://cursdeguvernare.ro/recomandarile-ue-si-cum-se-joaca-romania-cu-focul.html

0 comentarii: